Ще обяви ли България национална епидемия заради заболелите от коклюш?

...
Ще обяви ли България национална епидемия заради заболелите от коклюш?
Коментари Харесай

Ще обяви ли България национална епидемия заради заразените с коклюш?

Ще разгласи ли България национална зараза поради заболелите от коклюш ? Този въпрос стои на дневен ред, откакто основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев разяснява, че това ще бъде решено през идващите няколко дни

Междувременно стана ясно, че броят на инфектираните хора продължава да пораства. Случаи има регистрирани в повече от половината страна , съобщи „ БНР “. 

В 17 области има случаи на коклюш . Като брой те са най-вече в София

Кунчев разяснява също по този начин, че коклюшът в никакъв случай не е напускал нашата страна . В момента се намираме в една цикличност, тъй като нормално взривът е на всеки 4 до 5 години. От предходната година е почнало едно по-сериозно разпространяване в Европа, което към този момент е достигнало и до България. 

В същото време пред „ bTV “ шефът на столичното 119-о учебно заведение Диян Стаматов заяви, че има паралелка в тяхното школо, която е минала от 10 дни на онлайн образование , тъй като в класа са били регистрирани 4 случая на коклюш. 

Той изрази вяра да не се повтори обстановката с ковид и увери, че неотложно са били подхванати нужните ограничения. По думите му в разнообразни други учебни заведения има единични случаи. 

Стаматов настоя за доста ясно написан протокол по какъв начин да се реагира, тъй като министрите не изпращат положителни сигнали към родителите на децата. 

Според него също по този начин през великденската почивка случаите на коклюш ще се усилят поради предстоящите пътувания и смесването на деца от разнообразни градове на страната. 

Коклюшът е мощно заразна бактериална болест. Тя визира белите дробове и е известна още като магарешка кашлица. Обикновено признаците се появяват към 7 до 10 дни след заразяването. Но това може да се случи и след 21-ия ден. 

България пред зараза от коклюш: Предложение за ускорено имунизиране на новородени

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР