Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За

...
Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на премиера. За
Коментари Харесай

Младен Маринов сгафи на петата минута като министър

„ Ще направя всичко допустимо да оправдая доверието на премиера. За мен това е най-важното “. Първите думи на новия вътрешен министър Младен Маринов пред публицистите след клетвата му в Народното събрание. Дали той самичък го е измислил тази нелепост или пиари са му я внушили - все едно.
Нищо не го оправдава, тъй като издава плиткост, взаимозависимост, сбъркана ценностна система и комплекси. За началник на Министерство на вътрешните работи това може да е съдбовно.

Доверието на премиера ли е най-висшата ти цел? Да му се харесаш ли е фантазията на живота ти? А какво ще кажеш за грижата за публичния интерес, отбраната на жителите, на закона?

Полициите по света имат девизи от десетилетия. В Съединени американски щати униформените във всеки щат имат собствен лозунг, само че общият е " Служа и пазя ". Във Франция - " Строгост и правораздаване " ; в Англия - " Спокойствие и сигурност " ; във Финландия - " Винаги отбрана " ; в Испания – „ Всичко за хората “… В Барбадос, да, в Барбадос девизът е: „ Гордост и отбрана “.

Авторитетът на служителите на реда и службите за сигурност зависи от това по какъв начин пазят жителите и от резултатите в битката с престъпността. Това е най-общата формулировка.

Тук царува безпорядък в кадровата политика. Той произтича от съобразяването с ползите на съмнителни кръгове, някои от които чисто мафиотски.

Не е по този начин на всички места. Правителствата в доста страни отделят особено внимание на подбора на фрагменти за полицията и службите. Предпочитат се хора с изразени качества и положително обучение. Във Франция за едно място в полицията аплайват 12-17 индивида. За 50 места за комисари претендентите са към 3 хиляди. На тежките състезания за служители на реда в Швеция се явяват 13-15 души за едно място. Дори в Монголия за едно място се борят 8-10 души. Същото е в Германия. Във Финландия претендентите са 16-18 за едно място.

В родната Полицейска академия претендентите понижават. Това води до спад на критериите и взаимни отстъпки. Високото равнище на преподавателите мъчно компенсира дефицита на качествени хора. Много от чиновниците пък даже не минават през Академията. Набират се по други признаци и рекомендации. В същото време същинските експерти се гонят от системата, с цел да се даде път на политически комфортни лица. За тях обаче отбрана на жителите е последна грижа, значимо е да се харесат на мощните на деня.

Това е ситуацията, а новият министър даже не го осъзнава. Не името му е проблем, а манталитетът. И да не се вживява толкоз доста по филми за ченгета, че ще ни удави в проливен дъжд от сълзи… Цецка Цачева заложи на сълзите в предизборната акция за президент и това предреши неуспеха й.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР