Ще направим всичко възможно да реставрираме и запазим уникалния архитектурен

...
Ще направим всичко възможно да реставрираме и запазим уникалния архитектурен
Коментари Харесай

Стана ясна съдбата на тази красива сграда във Варна

Ще създадем всичко допустимо да реставрираме и запазим неповторимия архитектурен образ на постройката на някогашния Дом “Княгиня Надежда ”, която е монумент на културата и беше предоставена от община Варна на прокуратурата. Това разяснява за Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

“Работим по обновяването на постройката и адаптирането й за потребностите на Окръжна прокуратура, само че това се случва на стадии. Първоначално община Варна трябваше да реши казуса с две търговски сдружения, които имаха съсобственост в имота, а това е неприемливо, с цел да можем да употребяваме парцела. След като беше решен казусът и на общински съвет мина новият УП на парцела, започнахме същинската работа.

На този стадий е направено авансово мнение за сеизмичността на постройката, следва да бъде направен и капиталов план, който включва подсилване, архитектура, енергийна успеваемост, както и ред други процедури.

Ще настояваме архитектурата на постройката да резервира актуалният си тип, защото постройката е монумент на културата и ще бъде реновирана, само че съхранена в този си тип.

Имаме поддръжката и разбирането от управлението на прокуратурата и Висшият правосъден съвет, само че всичко е обвързвано и с бюджета. Надяваме се до края на 2024 година да сме завършили.

Засега концепцията е в постройката да бъде трансферирана Окръжна прокуратура и Финансово – стопанската администрация към институцията, защото досега сътрудниците са в постройката на Следствието, която е отдалечена от съда, а залите са извънредно неуместни.

Със съдействието на пандиза във Варна успяхме да разчистим постройката и към този момент може да влязат в нея конструктори и архитекти, с цел да работят ”, разяснява за медията ни прокурор Конов.

Припомняме, че Домът за деца, лишени от родителска грижа “Княгиня Надежда ” затвори дефинитивно порти на 1 септември 2019 година след гласоподаване на локалния парламент в осъществяване на националната политика за поетапно закриване на профилираните институции за деца.

Ето и малко повече за историята на постройката:

Строежът на постройката е приключен през 1911 година Проектът е направен през 1908 година от арх. Д. Дабков (арх. Дабко Петров Дабков, 1875-1945 г.). Първите притежатели са Община Варна и Благотоворително сдружение „ Майка ”.

Сградата се състои се от два етажа, партер и таван. Носещата структура е монолитна, а подовите и покривната – дървени. Сградата има чиста и очебийно функционална архитектура, омекотена от деликатните извивки на покрива и корнизите, решени в духа на националната обичайната архитектура, както и двете странични крила, фланкиращи по остаряла българска традиция комфортен вътрешен двор.

От градоустройствена позиция обектът заема значима позиция на една от най натоварените градски пътни артерии – Варна – кв. Аспарухово. Идвайки от Аспарухов мост /част от интернационален път Е-87/ се разкрива ясна, цялостна панорама към постройката. По отношение на макросредата – по-късно построените високи здания в близост са с много по-голям мащаб, само че са на задоволително растояние, с цел да не се явяват конкурентни на художествено-обемното значение на дома за деца и юноши „ Княгиня Надежда “. Намесите във времето са минимални, има едноетажна пристройка към задния двор. Оригиналната функционалност и атвентичния образ на постройката са непокътнати и до през днешния ден.

В типологично и научно отношение, постройката е извънредно забавна, като една от дребното здания със смесена просветителна и благотворителна функционалност от началото на 20-ти век.

Най-висока степен на полезност в историческо отношение имат постройката и нейната функционалност. Сиропиталището води своето начало от 1897г., когато по гледище на благотворително сдружение „ Саморазвитие ” се основава сиропиталище „ Милосърдие ”. Първоначално е настанено в остаряла постройка на ул.„ Приморска ”. С решение на Общинския съвет от 7.VІІ.1900 година, на сиропиталището е предоставена част от постройката на остарялата „ Мъжка гимназия ” на ул.„ Панагюрище ”. От 1903 година управлението на сиропиталището се поема от благотворително сдружение „ Майка ” и стартира да се назовава „ Княгиня Надежда ”. От 1908 година втората брачна половинка на княз Фердинанд, княгиня Елеонора става почетен ръководител на сдружението. С нейна помощ, средства набрани от щедрост и помощ от Общината, както и от посланиците на Англия, Франция, Италия и други, през 1910-11г. е построена постройката на сиропиталище „ Надежда ”. Проектът на арх. Д. Дабков е утвърден, персонално от кралица Елеонора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР