Ще наблюдаваме все по-често такива горещи вълни, каквито бяха през

...
Ще наблюдаваме все по-често такива горещи вълни, каквито бяха през
Коментари Харесай

Очакват ни все по-чести горещи вълни, прогнозира климатолог

Ще следим все по-често такива горещи талази, каквито бяха през предишното лято, ще има  засушавания, след което ще има и проливни превалявания, за които би трябвало да сме готови. Това предвижда климатологът доктор Христо Попов в ефира на Euronews Bulgaria. По думите му климатът се връща към една фаза, която сме не запомнили от началото на предишния век.

„ Някои неща се повтарят – тези рискови редувания на задушавания, след това проливни превалявания “, изясни специалистът, като добави, че климатичната система се „ връща към един остарял порядък, само че няма живи хора, които да го помнят “.

„ Можем да се обърнем към архиви, с цел да забележим какво се е случило в предишното, с цел да стартираме да се приготвяме за бъдещето. Сега имаме 80-годишни наблюдения и база за съпоставяне, с цел да можем да преценим какво ще се случва отсега нататък “, добави Попов.

По отношение на климата в България, той сподели, че засушаванията ще бъдат редувани в България с проливни превалявания. „ Малко по-новото е, че не престават до първата десетдневка на юли, което касае повече земеделските производители и тяхната работа. Малко по-хладна е пролетта, постоянно когато когато имаме по-топла зима “, уточни той. По думите му е рано да се предвижда какво лято ни чака.

Вижте още във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР