Ще използвам някои примери от света на киното, защото добрите

...
Ще използвам някои примери от света на киното, защото добрите
Коментари Харесай

Мълчанието на агнетата

Ще употребявам някои образци от света на киното, тъй като положителните филми, както и положителните романи, ни дават отговори на въпроси, които в живота не можем да получим. Както е в тази ситуация с прелестния филм „ Мълчанието на агнетата “- имаше епизод в който основната героиня си спомня за детството си, когато се пробвала да освободи блеещите агнета, които са обречени на заколение, а те единствено я гледали неуместно и продължавали да блеят в кошарата. Това е единствено метафора, несъмнено.

От два дни политолозите и анализаторите се пробват да обяснят какво би трябвало да кажат или създадат политиците. А те през това време мълчат както се споделя оглушително. Защо? Въпрос за един милион.

Има групи от специалисти,които се профилират да дават отговор вместо другите партии или групи политици. Едни дават отговор за десните, други за левите, а трети вършат свободни разбори на тези, които не са нито едните, нито другите. В последна сметка никой не може да каже какво споделят политиците, тъй като те мълчат, както казахме оглушително. Въпросът за това за какво мълчат е по-голям от това,което споделят. Тъй като от два дни те нищо не споделят. А тези които приказват, употребяват трибуните с цел да се надпреварват в непристойно говорене.

И така- за какво мълчат политиците. Тези политици в това държавно управление и всички, които го поддържат трябваше да отговорят на три съществени въпроса. И защото разбираемите и почтени отговори по никакъв начин няма да са положителни за тях, те не желаят да приказват. Ще се опитам да ги слага по този начин, както те самите ги показват към този момент девет месеца.

Въпрос номер едно: Защо не влязохме в Шенген?

За всички българи е ясно, че ние не сме в Шенгенското пространство. Колко сме вътре, какъв брой сме вън и до каква степен сме там, където желаеме да бъдем към този момент беше разисквано по всички способи от всички и политици, и зевзеци с всичките избрания на това състояние. Аз единствено ще допълня, че това което политиците от държавното управление не желаеха да кажат е, че ние не влязохме в Шенген тъй като не желаеха да ни одобряват. Това, че Австрия се била запънала е единствено опит за опрощение. Не ни желаят, тъй като ние към този момент две години разиграваме един спектакъл, който се опитваме да представим като изборна народна власт. Зад който стоят подозрения (използвам най-меката дума!) в чистотата на прокурорската активност, в честността на правосъдната власт и в активността на вътрешното министерство. Повече няма какво да се каже, изключително в светлината на полуразкритията към убийството на Нотариуса. Чието ликвидиране, апропо, като че ли никой няма предпочитание да проверява и може би по тази причина още в самото начало оповестиха, че е дело на експерт. В смисъл, че не е някой комшия който сърдит от активността на Нотариуса на минавана към гаража го е гръмнал (не че това не се случва у нас!). Ами е човек, който особено се е подготвил и особено го е гръмнал. А за какво го е направил- това очевидно нашите следователи нямат силите да схванат.

Въпрос номер две: Какво става с еврозоната?

Не разбирам за какво политиците не отговорят по този начин, както изясняват някои специалисти, че България може да влезе в еврозоната едвам когато е изпълнила всички условия и те не са единствено равнището на инфлацията. Ние би трябвало да достигнем най-малко междинните равнища на развиване на стопанската система в Европейски Съюз, с цел да можем да се усещаме умерено в еврозоната, която както знаем се управлява от стопанските системи на Германия и Франция. Вече трийсет години стопанската система на Източна Германия (която беше ГДР) не може да настигне другата част на Германия. Представете си какво ще стане, в случай че ние бъдем придадени като една сходна, още по-бедна провинция към Германия. Ще бъдем непрестанно в тежко състояние и когато стопанската система на развитите европейски страни стартира да страда (както е в момента) ние ще страдаме със страшна сила- както е отношението сред дребното и огромното зъбно колело в един механизъм. Обяснението, което някои сантиментално настроени политици ни дават, като споделят че най-сетне ще седнем на масата на богатите страни, не е утешително. От техния образец се вижда, че на масата на богатите страни ние ще събираме трохите или ще сервираме. Нищо друго! Затова, откакто се срещнат с опциите на нашата стопанска система честните политици би трябвало да кажат: Уважаеми братя българи, доста искахме да влезем в еврозоната, само че за жалост ще ни трябват няколко години. Не можем да кажем тъкмо какъв брой и на кой 1-ви януари ще влезем, тъй като никой не може да каже по кое време българската стопанска система ще стигне междинното европейско равнище. Ето това трябваше да кажат- и всички щяхме да ги разберем. Защо не го споделиха? Казахме какви би трябвало да бъдат политиците, с цел да отговорят по този метод.

Въпрос номер три: Докъде я докарахме с корупцията?

Всички си спомняме по какъв начин през 2105г същите тези политици (или с дребни изключения) обещаваха че като създадат специфичните съдилища и специфичната прокуратура корупцията ще побегне вън от нашата страна като попарена. Спомням си, че на въпроса: Откъде ще вземете хора за тези профилирани органи? една от най-ревностните защитнички на тезата отговори: Ние ще подберем най-почтените и най-умните хора. Защо не ги подбраха – по този начин и не разбрахме. Но в този момент, затънали в сагата „ Нощите на Нотариуса и Пепи Еврото “ (казвам нощите, тъй като разбрахме че комисията на Народно събрание от време на време заседава до полунощ) нашите политици се успокоиха и схванаха, че борбата с корупцията още веднъж се отсрочва. Защо ли? Ами тъй като те имат три месеца да събират доказателства, по-късно да ги предадат на прокуратурата, след което прокуратурата ще има още дълго да ги ревизира, да събира още доказателства… А през това време несъмнено ще има други национални кавги, ще има нови избори, ще има отново ротация или някакво друго стилистично танцово придвижване и народът ще не помни за корупцията. До идващото национално заседание, до идващото държавно управление и до идващите политици (може би същите) които ще ни обещаят, че ще се борят с корупцията.

По този мотив си припомням следния случай от предишното. Великият шведски тенисист Бьорн Борг откакто доближи високите си достижения и стартира да натрупа пари от реклами се реалокира да живее в Швейцария. На въпроса: Защо? той отговори, че в Швеция налозите върху високите приходи са убийствени. Всички се отнесоха с схващане към неговото пояснение. Обаче единствено няколко години по-късно, очевидно затъжил се за своята татковина, той още веднъж се върна в Швеция. Но резонния въпрос: Защо? той отговори: В Швеция налозите са високи, само че аз мога да видя къде отива всяко йоре от моите налози. Споделям този спомен, тъй като доста постоянно политиците загрижени за развиване на българската стопанска система се чудят за какво проклетите непознати вложители не идват в България, откакто нашите налози са толкоз ниски, че по-ниски няма на никое място в света.

Накрая няколко думи за промяната в правосъдната система, тъй като и тя се въртеше дълго в диалозите на политиците през последните девет месеца. Давам още веднъж образец от света на киното, няма да разисквам промяната защото не съм специалист. Примерът е от кино лентата „ Недосегаемите “. В правосъдната зала съдят Ал Капоне. Той се усеща недостижим, тъй като знае че всички са подкупени. Обаче в един миг детективът, който го проверява се доближава до съдията и му прошепва нещо на ухото. Съдията се колебае известно време какво решение да вземе, по-късно удря с чукчето, извиква пристава и му подрежда да отиде до прилежащата зала, където има сходно съвещание, да вземе техните дванайсет правосъдни заседатели и да ги замени с тези, които седят в неговата зала. Ал Капоне схваща, че новите заседатели не са подкупени и работата му е спукана, както прочее и става най-после. На въпрос: Какво му сподели? детективът прошепва на своя асистент: Казах му, че в тефтерчето на мафията, което съм намерил стои и неговото име. В случая не ме интересува какво е казано на съдията, а по какъв начин той е решил въпроса със правосъдните заседатели. Просто давам една алтернатива,която може би някой ще реши да опита.

Колкото до отговорите на нашите политици, които те дължат на суверена (както постоянно обичат да назовават българския народ)- аз мисля че скоро няма да ги чуем. Без значение ще има ли ротация или няма да има. Все отново, тъй като съм оптимист ще кажа: Още има време, господа политици, в случай че желаете да говорите. Не оставяйте тези скъпи мемоари за биографиите си когато се пенсионирате!

Отговорите ни би трябвало в този момент!

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед522048Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед152155Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед27860Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед22459Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед28729Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед522048Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166106Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед152155Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед133396Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед129925Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев10714
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР