Ще изпълним нужните правни процедури, ще намерим формула, чрез която

...
Ще изпълним нужните правни процедури, ще намерим формула, чрез която
Коментари Харесай

Забранена молдовска проруска партия се закани, че ще получи мнозинство на следващите избори

Ще осъществим нужните правни процедури, ще намерим формула, посредством която молдовската партия " Шор "  да получи болшинство в Народното събрание на идващите избори. Това разгласи водачът на проруската група Илан Шор, която в понеделник бе неразрешена от Конституционния съд на Молдова, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя разполагаше единствено с шестима депутати в 101-местния парламент. От месеци организираше шумни антиправителствени митинги и бе упреквана от ръководещите в Кишинев и от Запада, че се пробва да дестабилизира Молдова.

Президентката Мая Санду дефинира " Шор "  като " политическа организация, основана вследствие на корупция и за осъществяване на корупция, която съставлява заплаха за конституционния строй и сигурността на страната ".

Магистратите оповестиха партията, водена от живеещия в Израел предприемач Илан Шор, за противоконституционна. Съдебното решение води до незабавна възбрана на организацията, а министерството на правораздаването ще сътвори специфична комисия, която ще завърши всички юридически процедури за разформироване на партия " Шор ".

Председателят на Народното събрание Игор Гросу назова решението на съда " значима победа за молдовската народна власт ", а опозиционният водач и някогашен държавен глава Игор Додон сподели, че ръководещата политическа мощ на Санду – Партия на действието и солидарността, публично се е трансформирала в тоталитарна, унищожавайки опозиционните сили. Затова по думите му ще я сполети ориста на " Шор ".

През април Шор, на който от октомври предходната година Съединени американски щати и Европейски Съюз са наложили наказания, получи задочно 15 години затвор за присъединяване му в пране на пари и в така наречен " кражба на века "  – банков скандал за злоупотребата с над 1 милиард $ през 2014 година За съпоставяне, отбелязва ДПА, Брутният вътрешен продукт на Молдова е 14 милиарда. Преди произнасянето на тази присъда и конфискацията на 290 милиона $ от активите на Шор молдовският външен министър Нику Попеску съобщи, че Молдова е открила съществуване на " ясна съгласуваност сред Шор и Русия в взаимните им опити за дестабилизиране на Молдова ", съобщи Радио „ Свободна Европа “.

След произнасянето на Конституционен съд Илан Шор съобщи, че не признава решението, тъй като съгласно него Молдова е " страна със превзета правосъдна система ", цитира го ТАСС. В изявление за съветската телевизия „ Россия-24 “ 36-годишният Шор дефинира произнасянето на Конституционен съд в Кишинев като " шамаросване " на молдовците, дали своят вот за неговата партия, съобщи Ройтерс.

Конституционният съд постанови също, че депутатите на „ Шор “ резервират местата си в законодателния орган, само че ще работят като самостоятелни народни представители и няма да имат право да се причисляват към други парламентарни групи. А мандатът на Евгения Гуцул, определена през май за началник (башкан) на Гагаузкия самостоятелен регион, не може да бъде одобрен като мандат от партия " Шор ", се акцентира още в правосъдното решение. Гуцул ще бъде одобрена само в качеството на самостоятелен претендент, уточни ръководителят на Конституционен съд Николае Рошка.

Заместник-председателката на " Шор "  Марина Таубер съобщи, че партията има 10 000 членове и управлява локалната власт в 100 обитаеми места, по тази причина няма по какъв начин да бъде заглушена. Властите не могат да ни затворят устата, сподели Таубер. Ще продължим битката си за по-добър живот на молдовците.

От септември 2022 година „ Шор “ непрестанно провежда митинги в столицата Кишинев, а стачкуващите упорстват за оставка на президентката Санду и прозападното държавно управление поради повишаването на цените и на фона на редуциране на доставките на съветски газ.

През ноември държавното управление на Молдова се беше обърнало към Конституционен съд с искане да се произнесе дали активността на „ Шор “ е в сходство с главния закон, тъй като партията провежда акции за дестабилизация на страната, транспортира и заплаща на участниците в тях. Партията беше упрекната в нелегално финансиране и активност в полза на Русия, напомня Би Би Си.

Освен това, " Шор "  беше избрана като групировка, чиято активност е ориентирана " срещу политическия плурализъм, правилата на правовата страна, суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната ".

На 19 юни създателят на " Шор "  написа във " Facebook ", че " Мая Санду се изплю в лицето на стотици хиляди жители, подкрепили партия " Шор " …

" Искам да заявя, че без значение от възбраните, ще продължим всички наши обществени планове и ще участваме във всички избори ".

Според президентката Санду обаче, оповестяването на „ Шор “ за неконституционна е " предстоящо от обществото решение точно по тази причина, тъй като молдовците ценят демократичната страна, в каквато желаят да живеят ".

В началото на тази година президентката сигнализира, че Русия приготвя в Молдова бунт за събаряне на държавното управление и определяне на проруски режим, обобщава Би Би Си. По данни на молдовското разузнаване този проект е трябвало да бъде сбъднат от изпратени в страната хора с боен опит, представящи се за цивилни. Според Санду метежът е трябвало да бъде осъществен с поддръжката на вътрешни сили като опозиционната партия „ Шор “. Санду разгласи, че заговорът предвиждал саботажи, принуждение, набези против държавни здания и взимане на заложници, писа изданието „ Политико “.

Веднага след възбраната на „ Шор “ ръководителят на комисията по интернационалните въпроси в съветската Дума Леонид Слуцки написа в „ Телеграм “, представен от ТАСС, че " Молдова продължава да върви по пътя на неонацисткия украински режим. Забраната на опозиционната партия „ Шор “ от молдовския Конституционен съд е характерен образец за битка с инакомислието и в действителност за тоталитарните способи на Третия райх ". Слуцки счита, че единствената причина за станалото е отявлената русофобия на днешните молдовски управляващи, подгрявана от груповия Запад.

А на 21 юни говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова сподели, че Кишинев няма да спре след възбраната на „ Шор “ и сходна процедура може да бъде приложена и по отношение на други опозиционни политически обединения. Захарова уточни, че не е инцидентно, че Конституционен съд се е произнесъл тъкмо в този момент, когато в Молдова се развиват политически процеси на фона на успеха на кандидатката на „ Шор “ на изборите в Гагаузия.

Предния ден молдовската антикорупционна прокуратура внесе в съда делото против зам.-председателката на „ Шор “ Таубер по обвинявания в приемане на нелегално финансиране за предизборна акция на стойност 500 000 евро. Таубер беше задържана при опит да замине за Израел в нарушаване на правосъдна заповед. Ако виновността й бъде потвърдена, Таубер може да получи до 7 години затвор.

Директорът на молдовския мозъчен концерн Уочдог.МД (Watchdog.MD) Валериу Паша съобщи, че " Шор е най-важният политически съдружник на Русия в Молдова ".

" Партията на Шор работи като класическа проведена незаконна група и наподобява той е подготвен да взе участие в някои от най-трудните сюжети за съветското въздействие в Молдова ".

Паша посочи, че Шор е получил съвсем цялостен надзор над обвързваните с Русия медии, които излъчват в Молдова, и играе решаваща роля за разпространяването на проруския разказ за войната против Украйна и молдовското държавно управление, отбелязва РСЕ.

За да се бори с съветската дезинформация и агитация, на 29 май президентката Санду разгласи, че внася законопроект за основаване на Национален център за отбрана на информацията и контрапропаганда. Той ще координира и реализира държавната политика в региона на осведомителната сигурност и ще обезпечава " стратегическа връзка за противопоставяне и битка с дезинформацията на национално ниво ".

" Тези, които основават и популяризират подправена информация, желаят да предизвикат боязън, ненавист и разделяне. Всеки ден Кремъл и незаконни групи правят хибридни офанзиви, употребявайки пропагандни оръжия, с цел да всяват ненавист в Молдова, да отслабват доверието ни един в различен и в нашата лична страна ", съобщи Санду при оповестяването на самодейността.

Според анализатора и специалист по откриване на дезинформация Марк Сойър, защото не съумя да наложи желано държавно управление посредством инвазия или опит за прелом, Кремъл ще разчита в огромна степен на дезинформацията като ефикасен инструмент, с цел да подрива проевропейския път на Молдова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР