Ще изчезнат ли парите в брой у насПостове във Фейсбук

...
Ще изчезнат ли парите в брой у насПостове във Фейсбук
Коментари Харесай

Ще изчезнат ли парите в брой у нас


Ще изчезнат ли парите в брой у нас
Постове във Facebook и изявления в разнообразни уеб сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти настояват, че страни като България, Гърция Португалия и други са във фаза „ изследване “, като банковия бранш и инфраструктурата последователно се приготвят за въвеждането на нова цифрова валута и за премахването на парите в брой.

Официална позиция на Министерството на финансите пред БНР удостоверява, че редица централни банки обмислят или създават планове за цифрови национални валути, така наречен цифрови валути на централните банки (Central Bank Digital Currencies – CBDCs), главно предопределени към потребителите.

Основният им принцип е да бъдат допълващи, само че не и заместващи парите в брой, което ще даде още една опция за избор при заплащане . От финансовото ведомство показват, че над 100 страни понастоящем изследват опцията за издаване на CBDC, като няколко централни банки към този момент са стартирали планове или са издали CBDC.

Бордът за финансова непоклатимост, Г-20, Г-7 и други работят за стимулиране на съдействието и намиране на общи решения на провокациите пред цифровите валути.

В позицията на финансовото министерство се изяснява, че Европейската централна банка (EЦБ) и Еврогрупата също са почнали полемики за изследване на опцията за издаване на цифрово (цифрово) евро. 


Няколко са значимите аспекти – планът да бъде общоевропейски, цифровото евро да добавя,

а не да замества еврото в брой, да се подсигурява поверителността на потребителите при потреблението на цифрово евро, както и финансовата непоклатимост в еврозоната.

Друго предизвикателство е достъпността на проекта- той да обезпечава досегаемост от всеки жител в еврозоната и приемане на всички места в нея.

„ Управителният съвет на ЕЦБ следва да извърши обзор и оценка на резултатите от проучвателната фаза през есента на 2023 година и на тази база да реши дали да премине към етапа на реализация на плана или не.

Европейска комисия сега създава законодателно предложение с нужните разпореждания, които следва да бъдат признати, в случай че се вземе решение за издаване на цифрово евро “, написа в отговора.

удостоверяват, че все още ЕЦБ изследват разнообразни разновидности и последици свързани с опцията за цифрово евро.

Очаква се през октомври да се премине към стадий на осъществяване и да стартират пилотни схеми в дребни браншове и региони.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард чака финалното решение да се вземе в края на 2026 година.

Протест, основани в огромна степен на подправени вести и дезинформация, е имало и в Германия, и в Нидерландия.

Твърдението, че цифрова валута ще замести напълно физическите пари, е НЕВЯРНО.

Според формалното изказване на Министерството на финансите въвеждането на цифрова валута в Европейски Съюз,

Бъдещо въвеждане на цифрово евро в еврозоната изисква законодателни промени, само че въпросът към момента е в проучвателна фаза.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР