Ще има ли редовно правителство, зад което да застане мнозинство

...
Ще има ли редовно правителство, зад което да застане мнозинство
Коментари Харесай

Татяна Буруджиева: Дори ИТН няма да може да смени министър или своя премиер

Ще има ли постоянно държавно управление, зад което да застане болшинство от 121 депутати в 46-ото национално заседание - това е въпросът на въпросите за дневния ред на България през август. Зададохме три въпроса на политолози и социолози. Вижте отговора на политолога доцент доктор Татяна Буруджиева.
- Профилът на оферти за министър председател Пламен Николов - плюсове ли носи, или минуси?

- Профилът на всеки отвън политиката допуска престиж, авторитет, опит, персонални и публични качества, които могат да бъдат потребни в политиката. При оферти министър председател може да съдим главно за персоналните му качества дотолкоз, доколкото въобще имаме въпреки всичко някаква визия.

Вижда се, че е упорит човек, който, започвайки нещо да работи, се мъчи да стигне до по-високи резултати. Това са потребни качества за един политик. Оттук нататък казусът на напред във времето е неналичието на визия какво се прави в политиката, както и неналичието за схващане за политики. В този смисъл евентуално ще се учи в ход и става основно значимо да се знае кой го поучава и чие мнение приема, с цел да взема решения. Да си министър председател, е политическа отговорност и политическа функционалност, а не експертна.

Имаме задоволително опит в България през последните 30 години с специалисти, които бяха слагани на политически длъжности, и резултатите не са изключително обнадеждаващи. Това за мен е един рисков популизъм. Не може да желаеме от жителите да имат експертна оценка за това какво значи да си политик и за какво е значимо да си политик.

В политическите науки се прави ясно разграничаване сред двете функционалности, тъй като няма по какъв начин специалистът, просто тъй като е подобен, да бъде политик. Политиката е професионална активност. При нея, както в обществото, работят закони и трендове, които би трябвало да познаваш.

Достатъчно беше веднъж да се изяви медийно бъдещият министър-председател, с цел да провокира терзания във връзка на това, че не знае дали един интернационален контракт е подписан сред България и друга страна, или сред другата страна и трета страна. Политиката изисква професионални познания. С каквито и специалисти да се заобиколи един човек, който е отвън политиката, няма по какъв начин 24 часа тези специалисти да му наливат информация – това са обстоятелства и събития, които би трябвало да се знаят.

- Ще има ли болшинство зад състава на Министерския съвет, препоръчан от “Има подобен народ”?

Има Такъв Народ ще следват декларираното от тях - за министри ще бъдат препоръчани хора от тяхната парламентарна група, т.е. главно специалисти.

Оттук казусът с това държавно управление е следният - практиката освен в България, само че и по света демонстрира, че държавно управление, зад което стоят разнородни дребни парламентарни групи, без да има поддръжка от някоя мощна парламентарна група, няма гаранция, че може да бъде заменено сега, в който не прави тъкмо работата, за която е определено. Неслучайно техните сътрудници желаят сключване на съглашения, тъй като другояче гласоподават на мрачно за държавно управление, което по-късно може да се окаже постоянно. Спомнете си Беров – в случай че той не беше подал оставка, този кабинет несъмнено щеше да продължи да си действа, макар непрекъснатите вотове на съмнение. При подобен диференциран и мощно накълцан парламент даже Има Такъв Народ в един миг няма да могат да сменят някой министър или своя министър-председател, или да неодобряват кабинета, в случай че той не работи за политиките, които са му сложили, тъй като с тези дребни парламентарни групи може да се образуват доста разнообразни и динамични болшинства.

Когато си специалист в своята област, само че не си задоволително способен в самото правене на политики, може да се окаже, че взимаш решения и правиш дейности, чийто резултат не е в синхрон с това, което си положил като политическа цел.

В този смисъл държавното управление наподобява както доста нежно, по този начин и многодълговечно.

Президентът Румен Радев разгласи, че държи да има държавно управление, и прикани политическите сили да го създадат още с първия мандат. Ако слушате добре какво приказват политиците, няма политическа мощ, в това число ГЕРБ, която да не е за тези неща, които се разискват. Всички споделят, че се борят против корупцията. Всички споделят, че би трябвало да има повече пари за обучение и просвета, а ГЕРБ в края на мандата си много съществено усили финансирането в тази сфера, в това число заплатите на учителите и преподавателския състав в университетите.

От 30 година приказваме за промяна в опазването на здравето – няма никой, който да каже, че не би трябвало да има промяна там. Няма несъгласия за нещата, за които се приказва. Те изникват, когато се стигне до съответните елементи. Там такива диалози нямаше или най-малко обществено не стана ясно какво са си говорили. Публично се съобщи непосредственост за неща, които са априори ясни, че са близки за всички. Да се запитаме обаче за какво сега има напрежение. Ако има някаква изясненост, тя е, че всички политически сили са съгласни, че държавното управление преди всичко би трябвало да се заеме с проекта за възобновяване и развиване и бюджета.

Има ли късмет Българска социалистическа партия да направи държавно управление, в случай че получи третия мандат?

- Тук огромният въпрос е могат ли политическите сили да проведат разговор и договаряния по този начин, че да свършат дружно работа, като “заедно” значи да знаят кои ще работят дружно. Дотук демонстрираха, че това не е допустимо. Това е препъникамък към образуването на всеки идващ кабинет. При Българска социалистическа партия ситуацията би било доста по-чисто, тъй като това е партия с обичаи, в това число в парламентаризма, и в случай че те предложат държавно управление, то ще бъде експертно и ще подберат хора, които би могло да бъдат подкрепени.

Друг е въпросът, че държавно управление с мандат отвън този на Има Такъв Народ е допустимо само и единствено в случай че Има Такъв Народ или ГЕРБ решат да го поддържат. Според сметките, в случай че Има Такъв Народ отдръпна поддръжка от идващ кабинет, тъй като те самите не са съумели да образуват подобен, и в случай че ГЕРБ направи същото – няма болшинство. Така че или Има Такъв Народ би трябвало да одобри, че отвън техния мандат ще се сформира държавно управление, или остава ГЕРБ в целокупност или в частност да поддържат Българска социалистическа партия, в случай че третият мандат отиде към левицата.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР