Ще има ли площадка за медицински хеликоптер в Русе? Проф.

...
Ще има ли площадка за медицински хеликоптер в Русе? Проф.
Коментари Харесай

Защо е нужна площадка за медицински хеликоптери в Русе?

Ще има ли площадка за медицински хеликоптер в Русе? Проф. доктор Огнян Хаджийски е един от лекарите, взел участие в превозването на пациенти по въздух, с цел да им се направи животоспасяваща намеса. Той счита, че местата би трябвало да бъдат доста добре подбрани, наоколо да има огромни лечебни заведения и да не се губи скъпо време.

Преди 12 години от площадка в Индустриалния парк в Русе екипът на доктор Огнян Хаджийски излетява, с цел да транспортира до болница " Пирогов " пациент със съществени изгаряния. Опитът на професора демонстрира, че е извънредно значимо вярно да се изберат местата на хеликоптерните площадки съгласно травматологичната натовареност на района и близостта на лечебни заведения.

" Въпросът е да се направи по този начин, че тези хеликоптери да не са едни машини, както към този момент се приказва единствено в София и Долна Митрополия, а да бъдат ситуирани в действителност тук-там, на които стават огромни произшествия. Повод е да кажа, че Русе е тъкмо такова място с тоя прославен път Русе-Бяла, където всекидневно, всекидневно стават произшествия ", сподели проф. доктор Огнян Хаджийски.

Трябва да се уточняват критерии, по които да се дефинират идващите бази, безапелационен е проф. Хаджийски:

" Един хеликоптер, представете си да го вдигнете от София, да пристигна тука в Русе, да вземете болния, да отиде. А от мястото на случая до болница. Защото не може един потърпевш, затиснат от две коли, да стои и да чака да пристигна колата за спешна помощ, да го върне колата за спешна помощ. Тука хеликоптер ще свърши доста по-бързо работата ".

В същото време би трябвало да се намерения, както за образованието на медицинските екипи, по този начин и за оборудването на хеликоптерите, с цел да е оптимално комфортно, както за личния състав, по този начин и за пациента, разяснява проф. доктор Огнян Хаджийски:

" Аз също съм взел участие в такива пътувания, ние самите си организирахме екипите, които би трябвало да пътуваме, тъй като то не е единствено и хора. То би трябвало да има подготвеност да се постави вътре носилка - една или две, да има кислородните апарати, всичките тези неща ".

До средата на годината, с цел да посрещнат първите два медицински хеликоптера.

Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР