Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1

...
Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1
Коментари Харесай

Хинков: Ще има гратисен период за електронните рецепти до 1 април

" Ще има гратисен интервал за електронните предписания евентуално до 1 април ", заяви пред публицисти министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков при откриването на първото болнично хеликоптерно летище в България.

Той напомни, че в петък ще се организира среща за електронните предписания с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармецевтите. „ Ще предложим един вид, който да удовлетворява всички. Така че да има и опция на хартия, и опция на електронна рецепта “, съобщи министър Хинков. И добави, че процесът е квалифициран, тъй че самите ползващи рецептите да видят преимуществата на електронния вид.

Според здравния министър няма насъбрано напрежение в системата поради електронните предписания. „ Имаше напрежение първоначално, като всяко ново нещо, което изисква смяна на ежедневни дейности. Особено пък свързани със закупуване и разпределяне на медикаменти, само че нещата се уталожват и в този момент “, сподели министър Хинков. И осведоми, че над 70% от електронните предписания, които са изписани, се извършват.

" Но ние търсим напълно различен резултат, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната устойчивост, тъй като това е по-големият проблем ", акцентира министърът. По думите му казусът съществува и в Европа, само че в България няма основана настройка, че антибиотиците не са бонбони.

Министърът сподели още, че има наблюдения за лекарствен туризъм поради електронните предписания, само че това е необичайност.

" Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по избрания ред, не трябва да има подобен туризъм и няма да има ", разяснява Христо Хинков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР