Ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към

...
Ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към
Коментари Харесай

Премиерът: Ще има дипломатически отговор към посланик Митрофанова |

Ще има дипломатически отговор, под една или друга форма, към изказванията на съветския дипломат. Не е задоволително по никакъв метод непознат дипломат да приказва от името на българския народ против българското държавно управление. 

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков след днешното държавно съвещание. Реакцията ни към този момент е била разисквана на оперативно съвещание на кабинета.

Какъв ще бъде отговорът ни към Н. Пр. Елеонора Митрофанова министър председателят не сподели, а анонсира, че обществеността ще научи, " когато ограниченията бъдат изпълнени ".

През последните седмици първият посланик на Руската федерация в страната ни направи редица провокативни изявления.

Преди два дни тя съобщи в изявление за " Россия 24 ", че " народът на България не поддържа реториката и дейностите на своето държавно управление във връзка с специфичната интервенция в Украйна ".

Навръх националния ни празник - 3 март, тя съобщи, че сме получили свободата си и съпостави обстановката в Донбас с турското иго. Тогава назова държавното управление ни " проамериканско ". В триминутното си видео Митрофанова приказва най-много за войната в Украйна, стартирана от Руската федерация на 24 февруари, в опит да оправдае съветските военни дейности.

В изказването си след съвещанието на кабинета Кирил Петков анонсира още веднъж и българското предложение, което ще бъде отправено на Европейски съвет в четвъртък, в опит за преодоляване на цените на горивата, електрическата енергия и газа.

" Предложението ще включва следните неща:

- ще предложим закупуването на природния газ да бъде направено дружно с всички страни членки. Европейска комисия да има специфичен отдел, който да прави всички договаряния на равнище Европейски Съюз. Когато целият пазар на Европейски Съюз приказва в един глас, шансът да понижим цената на газа доста е значителен. До този миг всяка страна се оправя сама и това не е довело до положителни резултати.

- ще предложим таван, до който може да стигне цената на газа, тъй че да можем всички ние, в Европейски Съюз, да не плащаме спекулативните цени, които биха идвали извън.

Както знаете, в Европа цените на тока и газа са свързани и действително лимитирайки цената на газа, ще понижим и цената на тока в Европа. Време е българското предложение да влезе на масата на европейските водачи, с цел да се опитаме дружно да понижим тези високи цени на силата, които ще понижат инфлацията за всички други цени;

- ще предложим и понижаване на акциза на бензина. Това би трябвало да стане отново координирано с всички европейски страни, с цел да не се получи опция за арбитраж сред другите страни членки, само че в случай че това се одобри, значи, че би трябвало да имаме доста понижение на цените на горивата в целия ЕС;

- ще предложим и всички газохранилища в Европа за бъдат запълнени до 90% преди идващия зимен сезон, тъй че да не се провокира същия този умозрителен миг, който се случи тази зима, тъй като хранилищата не бяха цялостни. По този метод ще подсигурим такава спекулативна ценова рецесия да не се случи идната година;

Време е България да поведе водачеството по тази полемика, тъй като казусът е общ и решението би трябвало да бъде общо. "

Днес държавното управление удължи и периода за погашение на помощи поради тока за бизнеса и подвигна тавана на обезщетенията от 250 на 300 лева за мегаватчас.

" По този метод най-вероятно ние ще вкараме спомагателни 738 млн. в тази стратегия, тъй че макар войната бизнесът да не бъде ударен с този ценови потрес, който се случва сега. Българското държавно управление застава твърдо зад поддръжката за цените на тока и газа ", сподели Петков и предвижда, че няма да има нарастване на цената на тока за битовите консуматори. Решението по този въпрос обаче е на КЕВР.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР