Ще го придружава премиерката Лиз ТръсУилям получи титлата принц на

...
Ще го придружава премиерката Лиз ТръсУилям получи титлата принц на
Коментари Харесай

Чарлз III тръгва на обиколка в кралството

Ще го съпровожда премиерката Лиз Тръс
Уилям получи купата принц на Уелс

Обеща да следва образеца на майка си

Новият английски крал Чарлз III потегля на следващия ден на обиколка из четирите елементи на Обединеното кралство, където ще участва на траурни церемонии за починалата кралица Елизабет II. В обиколката си той ще бъде придружаван от премиерката Лиз Тръс, съобщи Ройтерс.

За на следващия ден следобяд е планувана траурна гала в Шотландия, на следващия ден - в Северна Ирландия, а в петък - в Уелс. 

Тръс е последният министър председател на кралството, назначен на поста от Елизабет II. Това се случи предишния вторник в замъка Балморал в Шотландия, като се оказа последният обществен акт на кралицата, умряла две дни по-късно - в четвъртък вечерта. Тръс също така бе измежду няколкото високопоставени депутати, положили клетва за честност пред новия крал на особено съвещание на Камарата на общините в събота. Тя, дружно с шестима някогашни министър председатели на Великоритания, високопоставени епископи и политици участва на гала, на която 73-годишният Чарлз бе публично провъзгласен за крал на Англия.

„ Mайка ми беше образец за любов, посветеност и отдаденост на своята работа в името на народите. Ние сме признателни на нейната честност към дълга й. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази отговорност поемем аз и във всяко деяние ще се старая да последвам образеца, оставен от майка ми - да диря мир, естетика и разцвет на всички нации “, съобщи крал Чарлз III на клетвената си гала.

Той постави клетва пред Съвета за унаследяване на английския трон. Ритуалът по възкачването на трона, който има чисто внушителен темперамент, тъй като той се наследява автоматизирано при кралска гибел, за пръв път бе излъчен по малкия екран.

Прокламацията за възкачването на трона на Чарлз III бе подписана първо от новия престолонаследник принц Уилям, а по-късно от кралицата консорт Камила и премиерката Лиз Тръс.

Междувременно Уилям получи купата принц на Уелс, която през последните 50 години носеше татко му Чарлз.



Ковчегът потегли от Балморал
Погребението на Елизабет II ще е на 19 септември


Хиляди се събраха по пътя на катафалката с ковчега с Елизабет II от Балморал до Единбург през днешния ден.

Ковчегът на починалата английска кралица Елизабет II отпътува през днешния ден от двореца Балморал в Шотландия, където кралицата умря, към шотландската столица Единбург.

Дъбовият ковчег, завит в кралското знаме на Шотландия и с венец от някои от обичаните цветя на Елизабет II, бе положен в катафалка, която пропътува 280-те километра до Единбург за шест часа.

Там тленните остатъци ще останат до на следващия ден, когато следва да бъдат откарани със аероплан до Лондон. Първоначално ковчегът ще бъде откаран в Бъкингамския замък, а в сряда ще бъде изместен в Уестминстърската зала.

От четвъртък стартират четирите дни, през които ковчегът ще бъде изложен за поклонение, което ще разреши на стотици хиляди хора да се простят с починалата кралица.

В понеделник, когато е самото заравяне на Елизабет II, ковчегът ще бъде изместен в Уестминстърското абатство за траурната гала и най-после ще бъде положен в параклиса „ Сейнт Джордж “ в Уиндзор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР