Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери

...
Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери
Коментари Харесай

Ангелкова: Ще сме безкомпромисни, ако не се спазва съотношението за свободна и платена зона на плажовете

Ще бъдем безкомпромисни, в случай че се откри, че наематели и концесионери на плажове не съблюдават прецизно условието за 50 % свободна зона . При подозрение ще се вършат геодезически заснемания на място и при нарушавания договорите може да бъдат прекъснати. Това е оповестила министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на туристическия отрасъл в Обзор, оповестиха от министерството.

Около 30 контракта със стопани на плажове са прекъснати през последните 2 години поради открити систематични нарушавания, като единствено през 2018 година са събрани 480 000 лева от неустойки, е споделила министърът и е призовала при подозрения за нередности на плажа да се пращат сигнали на основания от ведомството и посочен на уеб страницата имейл адрес.
 Министерство на туризма

При оценката на претендентите за концесионер съществено значение оказва цената, на която ще се оферират чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се реализира оптимално ниска цена за плажните уреди, само че тя не може да се дефинира административно , а посредством пазарни механизми и в конкуренция.

Мобилните екипи за инспекция на морските плажове са на терен още от януари, от 1 юни инспекциите ще са интензивни и повсеместни . Ще има и изнесени приемни по Черноморието на Министерството на туризма, които да спомогнат за сполучливото протичане на сезона.-->
 Министерство на туризма

Пред сектора в Обзор министърът е прецизирала, че се работи интензивно за популяризирането и одобряването на националните курорти като конгресни центрове. Целта е и в месеците отвън дейните сезони да се употребява богатата материална база. Конгресният туризъм сполучливо се комбинира с морския, културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм. Това ще е измежду главните акценти на Международната конференция за устойчиви вложения в туризма, която следва в края на май в " Слънчев бряг ", е споделила министър Ангелкова.

Обзор като морски курорт дава сериозен принос за развиването на туризма в област Бургас. През предходната година в региона са направени общо над 9,7 млн. нощувки в местата за настаняване с най-малко 10 кревати, което е към 3 на 100 растеж по отношение на 2017 година Приходите от тези нощувки възлизат на общо над 511 млн. лева, което е към 8 на 100 нарастване.

По отношение на идния летен сезон министърът е декларирала, че все още се следи 1 % понижение на плануваните полети до Летище " Бургас " . Очаквам, че през идните месеци ще реализираме резултатите от предходната година, защото предварителните данни сочат, че има доста огромен растеж в ранните записвания от Украйна, Франция, Англия, Чехия и Полша, е споделила министърът. И е прецизирала, че за привличане на повече проведени туристи от целевите ни пазари и повече чартърни полети към морските летища и през " крилата " на сезона, се създава разбор, който да покаже какви спомагателни ограничения да се подхващат.
 Министерство на туризма

На срещата е била повдигната и тематиката за детските лагери , с които Обзор е прочут от години. " За децата би трябвало да предложим най-хубавото, да подсигуряваме здравето и безпроблемното им престояване, както и качествена отмора с задоволително спорт, развлечения, фестивални и други културни събития ", е коментирала министър Ангелкова. В момента се разисква специфична разпоредба за детските лагери, благодарение на която по-лесно да се подписват контракти с съветските райони и те непосредствено да пращат децата си на отмора у нас.

Министър Ангелкова е поздравила Обзор за активността в региона на туризма и е благодарила, че са се присъединили в идната самодейност " Денят за Вас ", която планува в един ден от летните месеци общините по Черноморието да разгласят вход свободен за всичките си музеи и културно-исторически забележителности, и по този начин да привлекат в допълнение посетители от страната и чужбина. Тази самодейност е част от акцията на министерството " Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР