Ще бъде спазена Конституцията за свикване на консултации след оставката

...
Ще бъде спазена Конституцията за свикване на консултации след оставката
Коментари Харесай

Президентът обеща да спази Конституцията при очакваната ротация през март

Ще бъде спазена Конституцията за привикване на съвещания след оставката на премиера при предстоящата на 6 март ротация. Това съобщи президентът Румен Радев и упрекна ръководещите за разногласията за постове.

Според премиера Николай Денков напрежение сред ръководещите няма и се надява, че държавното управление ще продължи да работи устойчиво.

" Винаги, когато съм провеждал съвещания, това е било с предоставяне на опция за устрема на парламентарно показаните политически сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, несъмнено, има още време до тогава. Аз ви споделих, ще работя напълно в границите на конституцията, тъй че да дава оптимално положителни условия на изпълнителната власт и надлежно да си вземе своите решения в този развой ", сподели президентът на България Румен Радев.

Той разкритикува ръководещите партии, че със свадите към бъдещия външен министър дават неприятен сигнал към обществото.

" Не мога да разясня кой ще бъда външен министър. Това решение би трябвало да бъде взето от ръководещата коалиция, само че всички виждаме, че тези кавги, които текат около разпределението на властта късат от ден на ден нишката сред ръководещи и болшинство. Надявам се ръководещите да си дават сметка по тази причина, тъй като хората виждат едни препирни за постове, за властови запаси, за това, кой ще приказва на открито, само че не виждат решение на въпроси, свързани с националния интерес и с предстоящият им като жители ", съобщи Радев.

Премиерът Николай Денков изясни, в изявление пред Би Би Си, че няма драми към ротацията и поста на бъдещия външен министър

" Аз мисля, че този вид драма, която беше основана от други участници в някакъв тип политическо шоу, в случай че щете, тъй като аз имам много градивен разговор с моят вицепремиер, който следва да стане министър-председател след месец. Това е естествена част от договарянията. В реалност фактът, че ние имаме подобен градивен преговорен развой демонстрира, че демокрацията работи тук. Не съм склонен, че това е знак на уязвимост. Това е тъкмо противоположното. Фактът, че ние направихме това държавно управление, инициирано от разнообразни съображения. След като ни е променихме Конституцията, основано на болшинство от две трети в Народното събрание, ние направихме доста обилни промени в обичайна система. Всичките тези старания демонстрираха, че има постоянна база за това държавното управление да продължи да работи в бъдеще ", посочи министър-председателят на България Николай Денков.

Пред Би Би Си Денков изрази убеденост, че кабинетът ще остане постоянен.

" Аз не мога да се съглася изцяло с това. В реалност, фактът, че ние имахме избори, по-късно нови избори за държавно управление демонстрира, че демокрацията е жива тук. Мога да ви уверя, че няма заплаха да се счупи това държавно управление през идващите месеци и даже година. Ние даже обсъждаме цялостен мандат. Защото ние осигурихме доста комплицирана поддръжка за това държавно управление. Но това не значи, че демокрацията е слаба ", акцентира Денков.

Според министърът на защитата, Тодор Тагарев, никой министър не може да е сигурен за поста си при ротацията, а вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че с него още не са водени диалози.

" Според мен, никой няма такива уверения, тъй като има несигурност въобще по какъв начин ще се реализира тъкмо ротацията. Аз персонално не се тормозя,тъй като има време да се промени още няколко пъти обстановката още до 6ти март ", разяснява Тагарев.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е изпратил на Денков и Габриел доклада си за осъщественото от него по управническата стратегия, само че още диалози с него не са водени.

" Ако министър председателят и вицепремиерът преценяват, откакто съгласуват своето решение с водачите на партиите, които поддържат държавното управление, за съм подготвен да довърша това, което сме почнали и това е едно от нещата, което си поставихме като цел и през днешния ден към този момент го изпълняваме ", сподели Калин Стоянов.

Вчера министър председателят Денков заяви, че Мария Габриел е поискала 2 седмици, в които да беседва персонално с всеки един от министрите преди двамата да афишират подготвеност за осъществяване на ротацията, която по предварителни планове, би трябвало да стане факт на 6ти март.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР