Ще бъде разработена нова Национална програма за насърчаване на спорта

...
Ще бъде разработена нова Национална програма за насърчаване на спорта
Коментари Харесай

МОН И ММС обединяват усилия за повече спорт в училище

Ще бъде създадена нова Национална стратегия за поощряване на спорта и спортните действия в учебно заведение. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на младежта и спорта доцент Димитър Илиев. Предстои двете институции взаимно да разпишат дейностите, които ще се финансират, като задачата е програмата да стартира да работи от 2024 година, оповестяват от МОН.

До момента спортните действия са обединени в обща стратегия, дружно с изкуствата, а самостоятелните спортове на процедура са изключени от нея. „ Вие имате специалистите, а ние опита в създаването на сходни национални стратегии и в случай че обединим старания имам вяра, че ще достигнем до доста повече деца “, акцентира проф. Цоков. Той изрази подготвеност и МОН да поддържа самодейностите на ММС в посока всеобщи интензивности измежду младежите и здравословен метод на живот. „ Много значимо е и нашето партньорство при осъществяването на плановете по Плана за възобновяване и резистентност ориентирани към построяването на регионални, общински и национални юношески центрове “, сподели още той.

Министър Димитър Илиев показа самодейността „ Спорт в учебно заведение, след учебно заведение “. „ Стотици родители желаят децата им да спортуват и са принудени да ги водят в разнообразни спортни бази след учебно заведение. Нека дружно да помислим по какъв начин повече спортни клубове да отидат при децата в учебно заведение и по този начин улесним достъпа до спорт “, сподели доцент Илиев. Според него освен материалната база е проблем, само че и не положителната връзка тук-там сред учебната мрежа и спортните клубове. Двамата министри разискаха и провеждането на часовете по физическо образование в учебно заведение и ограничения по какъв начин да бъдат по-добре проведени те. За решаването на тези и други проблеми се основава междуведомствена работна група сред двете институции, бе контрактувано още на срещата. Основната цел ще бъде възстановяване на връзките сред образованието и спорта, с цел да могат децата да получат доста повече благоприятни условия за спорт от най-ранна възраст.

В срещата участваха и заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Наталия Митева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР