ще бъде официално открит на 1 май, но северните морски

...
ще бъде официално открит на 1 май, но северните морски
Коментари Харесай

Ще посрещнем ли летния сезон с празни курорти?

ще бъде публично открит на 1 май, само че северните морски курорти ще останат празни. За Великден край Варна по последни данни ще отворят едвам 6 сезонни хотела, защото обичайните посетители от Румъния всеобщо анулират резервации. Причината е, че наложителните PCR проби оскъпяват солидно ваканциите им от 3-4 дни, а при завръщане ги чака 7-дневна карантина. Тя не важи, в случай че минават пренос през България към Гърция, където ограниченията към този момент са облекчени.
В същото време обещаните преди месец " зелени коридори " за влизане у нас с паспорт за имунизация, проучване за антитела или PCR, към момента не са написани в заповед на здравния министър. " Такава се чака до края на тази седмица, в това число и за туристите от трети страни като Русия и Израел, които са основни пазари ", съобщи на среща с  сектора и контролните институции във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова. Тя увери, че се водят диалози с румънската страна за отпадане на карантината. " Разчитам на бързо решение от страна на здравните управляващи, тъй като е значимо да имаме посетители от прилежащите страни за майските празници ", акцентира Николова, представена от.
 Николова: Здравният документ ще улесни безвредното пътешестване Николова: Здравният документ ще улесни безвредното пътешестване
Здравният документ ще улесни безвредното пътешестване и по този метод ще даде значим подтик за съживяването на екосистемата на туризма. То...
Приходите от Великден са избавителен пояс за сезонните морски хотели, защото дружно с ранните записвания обезпечават свежи пари за отваряне на базите. В момента и двете други възможности липсват, не крият скептицизма си хотелиерите. Те се надяват на бърза реакция от Министерство на здравеопазването, с цел да спасят и дребното останали румънски резервации. За съпоставяне, в последната година преди пандемията - 2019 година, край Варна по Великден почиваха близо 15 000 румънци, а оборотът на отворените над 20 хотела надвиши 2 млн. евро. На срещата във Варна Марияна Николова разгласи, че стартира всеобща имунизация на работещите в туризма. Към момента предпочитание са декларирали 86 000 от към 150 000 ангажирани в бранша. Планът е те да бъдат имунизирани  до 15 юни, когато се чака да отворят множеството сезонни хотели.
На немския пазар тече ударна акция за промоция на България като целогодишна безвредна дестинация. В нея са включени над 300 туристически бюра, 27 профилирани медии и 77 туроператори, осведоми Николова. Според нея полученият от Световния съвет по пътувания и туризъм щемпел за сигурност и хигиена би трябвало да бъде предпазен, по тази причина през целия сезон ще текат засилени инспекции за спазването на противоепидемичните ограничения. " Трябва да сме прецизни, защото единствено една неточност ще хвърли леке върху целия отрасъл ", разяснява Николова. Тя регистрира, че в навечерието на сезона 135 плажове по Черноморието имат стопани, 96 са неохраняеми, а 3 са за природосъобразен туризъм. Най-много са безстопанствените линии в Бургаско - 49. В момента текат процедури за отдаване на 9 линии. Очаква се и това лято наематели и концесионери да получат опция да смъкват до най-малко цените на чадърите и шезлонгите против аналогично понижение на дължимите такси. Това ще стане посредством промени в ЗУЧК, за които е стартирала съгласувателна процедура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР