Ще бъдат ли защитени жертвите на домашно насилие с новия

...
Ще бъдат ли защитени жертвите на домашно насилие с новия
Коментари Харесай

Национален регистър дава адекватна защита на жертвите на домашно насилие ВИДЕО

Ще бъдат ли предпазени жертвите на домашно принуждение с новия закон?

- Да, с предлаганите промени и допълнения в закона на отбрана от домашно принуждение ще се даде по-висока степен на отбрана на потърпевшите и жертвите на домашно принуждение. През последните години се следи ескалация на деянията на домашно принуждение и увеличение на броя на жертвите и на потърпевшите, което слага във фокуса на публичното внимание този проблем и надлежно ограниченията, които институциите би трябвало да подхващат за неговото решение. Считам, че с препоръчаните промени и допълнения в закона ще се даде съответен отговор от способените институции на публичните упования в тази тенденция.

Със закона се предлага основаването на национална телефонна линия с обединен съгласуван телефонен номер за помощ на лицата потърпевши от домашно принуждение или които са в риск от такава демонстрация. Със закона също по този начин се плануват консултативни центрове за потърпевши от домашно принуждение, предпазени жилища, в които те могат да получат поддръжка.

Също по този начин се уголемява кръга на лицата, които могат да се включват в обсега на ограниченията по закона за отбрана на домашното принуждение, като се предлага това да бъдат лица, които са потърпевши от своите близки, родственици по права линия, родственици по съребрена линия, от лица, на които са предоставени грижите за децата или на които са поверени. Т.е от лица, които попадат в фамилния кръг в друго качество на жертвата.



За този телефон да разбираем на хората, в случай че се обадиш къде те пренасочва? Къде отива сигнала? И какво се случва с индивида, който подава сигнал на този телефон?

- С подаването на сигнал на тази национална телефонна линия се обезпечава опция лицата да бъдат осведомени, да бъдат съветвани и да бъдат ориентирани към съответната профилирана институция, която при съблюдаване на дискретност и на анонимност, според от съответната съответна обстановка, ще им бъде оказана нужната помощ и поддръжка.

Защото до в този момент малко е тромаво взаимоотношението сред полиция и прокуратура? Хората подават тъжби и нищо не се случва нататък… Сега по-бърза ли ще е тази процедура?

- Със промените и допълненията, които се оферират в закона се планува обвързване за държавните институции, за лечебните заведения и за всяка виновна институция в действителност да съобщи молбата до съда, който към този момент е способен да образува правосъдно произвеждане и да наложи мярка за правосъдна отбрана.

Трябва ли да има народен указател? Това е предложение на престъпни психолози, и пострадали от домашно принуждение. Според тях би било добре да има подобен народен указател?

 - Да, би трябвало да има народен указател, тъй като към сегашния миг тази информация не се събира служебно, не се събира публично. Това  препятства съответната отбрана на жертвите от домашно принуждение. В този народен указател ще влиза цялата информация обвързвана с потърпевшите от домашно принуждение. С лицата, които са направили домашно принуждение, с предишни техни прояви. Това би разрешило на способените  институции доста по-бързо и съответно да подхващат ограничения и да вземат нужните решения, тъй че да бъдат предпазени по най-благоприятен метод потърпевшите и лицата в риск от домашно принуждение.

Защо съгласно Вас не се приема законопроектът? Кое пречи?

- Законопроектът мина през няколко комисии в Народното събрание и там срещно поддръжка. Разбира се имаше и изявления, които поставяха под подозрение предлаганите промени и допълнения, само че като цяло на първо четене законопроектът в комисии беше подсилен. Всички възражения, които бяха направени на комисиите съгласно мен биха могли да бъдат разисквани и да намерят своето позволение при второто четене на законопроекта, тогава, когато се разискват неговите обособени разпореждания. Аргументите, с които беше отритнат в пленарна зала намирам за неприемливи и смятам, че не намират своята опора в текстовете от законопроекта. Възраженията и доводите свързани с терзанията, че с приемането на тези промени надали не децата ще бъдат наложително настанявани в институции. Всички съображения изказани с по този начин наречения трети пол и останалите причини, които не смятам за належащо да възпроизвеждам. Мисля, че нямат отношение към предлаганите промени. Всъщност със законопроекта се цели да се даде една по-адекватна отбрана на лицата, които са в риск, на лицата, които са потърпевши. Предвижда се разширение на ограниченията за отбрана на лицата, които попадат в кръга на законопроекта. Не разбирам изказаните терзания от народните представители.

Законопроектът планува и по засилен надзор и взаимоотношение сред институциите полиция и прокуратура?

- Да планува подобен по-засилен надзор. Предвижда разширение на ограниченията за отбрана от домашно принуждение. Предвижда възбрана за причинителите на домашно принуждение да контактуват с потърпевшите. Предвижда пренасочването им към съответни стратегии за превъзмогване на експанзията и гнева. Всъщност законопроекта урежда връзките сред страната и потърпевшите от домашно принуждение или лицата, които са в риск и страната, и причинителите на домашно принуждение. Законопроектът уголемява способите, инструментите, посредством които виновните институции да могат да се оправят съответно с казуса.

Да, тъй като от началото на тази година отново имаме такива случаи с съдбовен край?

 - Да, за жал те в действителност не понижават, както демонстрира статистиката, а в противен случай, усилват се. Трябва да се каже, че и в деня, в който беше отритнат законопроекта в действителност в медиите излезе вест за жена, която е убита, че тя е жертва на домашно принуждение.

Ако този законопроект, новият закон бъде признат, дамите ще се усещат ли по-защитени и освен дамите, тъй като то има и мъже, които подават сигнали за домашно принуждение?

 - Да, могат да бъдат както дами, по този начин и мъже. Да, би трябвало да се усещат по-защитени, тъй като това е задачата на законопроекта, само че действително биха се почувствали по-защитени, тогава, когато законопроектът стане факт и когато ограниченията, които са планувани с него стартират да се ползват. Когато стартира да има една по-голяма съгласуваност сред всички виновни институции. Когато има по-голям надзор върху осъществяването на ограниченията. Когато фактически плануваните промени във връзка с правосъдното произвеждане намерят своето действително приложение в практиката и действително се улесни достъпа до правораздаване. Това ще увеличи доверието на всички, които са потърпевши от домашно принуждение, които са в риск от домашно принуждение, да се обръщат към съответните институции, към неправителствените асоциации, към всички, които са ангажирани с решаването и превъзмогването на този проблем. Само ефикасното приложение на закона може да подсигурява и да увеличи доверието на неговите получатели и надлежно да докара до намаляването на ескалацията на случаите на домашно принуждение.

Много е значимо да уточним по какъв начин, тъй като от време на време има и преиграване на обстановките, има хора, които подават сигнали, а в действителност не става въпрос за домашно принуждение, какви ограничения могат да се вземат в тази тенденция. Трябва ли да има престъпен психолог в полицейските ръководства, който да разпознава това принуждение ли е, действителен ли е сигнала, жертва ли е? Как ще се справите с тези неща, тъй като има хора, които в действителност симулират домашно принуждение било то поради имат, поради дете, поради?

 - Да, престъпния психолог би могъл да даде своята оценка на съответната обстановка и на обстоятелствата, на в действителност способен да реши тези въпроси е съда. В тази тенденция със законопроекта се планува от една страна удължение на периода, в който жертвите на домашно принуждение могат да сезират съда. От друга страна се планува, че срокът, за който са издадени заповедите за незабавна отбрана ще се комулират със периода за ограниченията за  защита. Тоест ще се избегне едно струпване на периоди и прекалено удължение на тези актове. За да бъдат избегнати злоупотребите и да бъдат понижени се планува, че родителят, против който е подаден сигнала, има право да се вижда с детето си в съответната предпазена среда. От тази позиция ми се коства, че законът дава задоволително гаранции в тази тенденция. Със законопроектът се планува също по този начин даването на безвъзмездна правна помощ на уязвимите лица.

Адвокатите ангажирани да вземат участие в това произвеждане имат уговорката да обезпечат и да подсигуряват правата на доверителите си в процеса. Със законопроекта се дава опция причинителите да посещават нужните стратегии, тъй че да се понижи експанзията, само че също по този начин се заобикаля опцията да се злоупотреби доколкото съдът ще бъде задължен да направи оценка на риска по методика, която ще бъде част от правилника за приложение на закона за отбрана от домашно принуждение. Целия този комплекс от предлагани промени в закона съгласно мен би подсигурил понижаване на случаите с домашно принуждение. Пропуснах да кажа, че със законопроекта се планува в случай че в хода на правосъдното произвеждане е осъществен идващ акт на принуждение, тогава лицето би могло още веднъж да сезира съда и в границите на формираното към този момент произвеждане да се прегледа и тази спомагателна молба. Това от една страна ще даде експедитивност и успеваемост на отбраната, въпреки това ще препятства образуването на голям брой каузи, което несъмнено също е гаранция от риска от злоупотреби.

Докато стигне до съда е казуса, съда си взима съответните ограничения, само че този тъничък миг до момента в който стигне до съда, когато някой е решил, че няма да стига до съд. Ограничителните заповеди и те постепенно се случват, до момента в който се стигне до съд е казуса.

 - Да, за това са тези консултативни центрове за потърпевшите от домашно принуждение и предпазените жилища, в които те ще бъдат изведени в една по безвредна за тях среда. Разбира се стратегиите, за които към този момент няколко пъти загатнах, неправителствените организации, хората, които работят на терен, те са в действителност тези, които ще оказват и всички несъмнено способени държавни институции, които ще оказват помощ на потърпевшите от домашно принуждение, която е обвързвана с психически съвещания, правни съвещания, обществени услуги. Това са все ограничения, които са отвън правосъдното произвеждане, което има друга цел.

Такива предпазени жилища се планува да бъдат издигнати или има към този момент? 

 - Със законопроекта се предвиждаха 5 броя предпазени жилища, като несъмнено те в процеса на приложение на закона, когато стане настоящ нормативен акт би могло да се мисли за тяхното разширение, само че всичко това е обвързвано с изключение на с всичко останало и с финансиране.

Как да не се стига до смъртни случаи?

 - Забраната за владение или за лишаване на разрешението за владение на огнестрелно оръжие е една от ограниченията, които се плануват със законопроекта. А намаляването на смъртните случаи би могло да бъде резултат от напъните на всички нас. Не постоянно средството е огнестрелно оръжие. Това е единствено една част от ограниченията, които са нужни.

И хората би трябвало да бъдат малко по-отговорни, като чуят, че в другата къща нещо се случва или като видят на улицата експанзия могат да алармират, а не да подминават и да гледат?

 - Разбира се. Тогава, когато в обществото се вижда, че има съответно отговорно отношение към всеки един, който е потърпевш или е в риск, тогава и жителите ще имат по-високо равнище на отговорност да алармират за случаи, които са има известни. Защото ние всички знаем, че доста пъти жертвите по разнообразни аргументи не алармират институциите и мълчат. Тогава този, които е бил очевидец на домашно принуждение, той следва да уведоми съответните институции, с цел да не се стига то тежки и трагични обстановки. Колкото по-голяма е предварителната защита, толкоз по-малко ще бъдат случаите, за които всеки ден слушаме, виждаме и четем в медиите.

И самите жертви да не стискат и мълчат с години?

 - Тогава, когато жертвите намират поддръжка в обществото и в публичните настройки доста по-спокойно и без терзание или по-скоро с по-минимален риск, че ще бъдат изложени на неподходящи резултати от това, че са алармирали. Това би ги стимулирало да се обръщат към способените органи и организации ангажирани с казуса.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР