Ще бъдат изготвени множество мерки в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен

...
Ще бъдат изготвени множество мерки в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен
Коментари Харесай

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Ще бъдат направени голям брой ограничения в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект, които да спомогнат за париране на рекордно високите цени на електрическата енергия, които заплаща бизнеса на свободния пазар. Това увери на брифинг в Министерството на енергетиката титулярът на ведомството Андрей Живков.

Все отново от няколко седмици цените на електрическата енергия у нас били на най-ниски равнища спрямо цяла Европа , посочи Живков. Все отново обаче те оставали на непоносими за бизнеса нива. " Проблемът не е физическият дефицит. Дневното ползване е към 4000 мегавата, а още 2000 мегавата се изнасят ", сподели министърът.

Не стои като реалистична алтернатива обаче ограничението на износа на ток. Причината - присъединяване ни в общия свободен енергиен пазар на Европейски Съюз. " Такива разновидности има при дефицит или застрашаване на сигурността на енергийната ни система ", съобщи Живков.

" Ситуацията в действителност е доста трагична, а още не е настъпила зимата. Цените са на шокови равнища , като ще са ни нужни няколкостотин милиона евро спомагателни доходи, с цел да ги компенсиране ", стартира експозето си представителят на бизнеса Константин Стаменов, който е ръководител на асоциацията на индустриалните енергийни потребители.

Въпреки че от началото на настоящия месец ценовите равнища на родната борса били най-ниски в Европа промишлеността не е по никакъв начин спокойна поради волатилността на пазара, добави той.

Все отново енергиен недостиг не се чака, макар прекъсването поради планов ремонт на втория блок на АЕЦ Козлодуй, отговори на въпрос на News.bg началникът на енергийното ведомство. Създаденият дефицит на ел. сила поради прекъсването на атомната мощ щял да бъде обезщетен от включването на 2 нови блока на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2.

И въпреки да няма съответни ограничения или просто такива не биват обявени особено - инструментите за прекъсването на шоковото повишаване на тока щели да бъдат задействани " напълно скоро ", увери неколкократно министър Живков.
 Индустрията предизвестява, че не устоя на цени от 335,51 лева./MWh
Индустрията предизвестява, че не устоя на цени от 335,51 лева./MWh

Един месец и още веднъж нищо не е направено
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР