Щатският законодателен орган на Калифорния приема законопроект, забраняващ дискриминацията, основана на каста

...
Законодателният орган на щата Калифорния стана първият в Съединените щати,
Коментари Харесай

Законодателният орган на щата Калифорния стана първият в Съединените щати, който приема законопроект, забраняващ дискриминацията, основана на каста, вековна система на социална стратификация с корени в Южна Азия.

Във вторник Държавният сенат прие SB 403 с разлика от 31-5, добавяйки каста като форма на потекло, защитена от държавния закон за гражданските права, както и образователния и жилищния кодекс.

Законопроектът сега се насочва към бюрото на губернатора Гавин Нюсъм, като активисти призовават демократа да го подпише като закон.

„Горда съм да се солидаризирам с всеки човек, който каза, че като калифорниец е преживял кастова дискриминация, и други, които казват, че искат това да спре“, каза сенаторът от Демократическата партия Айша Уахаб, авторът на законопроекта, в пресконференция в сряда.

„Ние хвърлихме светлина върху една дълго скрита форма на дискриминация на хиляди години, невидими окови на китките на милиони хора.“

Приемането на законопроекта, подкрепено от широк набор от организации за граждански права и социална справедливост, беше приветствано като най-значимата победа досега в борбата с кастовия режим в Северна Америка.

Преди приемането му в Сената на Калифорния, законопроектът беше одобрен и от Държавното събрание на 29 август с 55-3 гласа, знак за широка подкрепа.

Далитите, които заемат най-ниското стъпало на кастовата система, казват, че дискриминацията, основана на каста, остава преобладаваща сред южноазиатската диаспора, като се случва на работните места, в класните стаи и социалните среди.

Каста съществува от хилядолетия в страни като Индия, която официално премахна системата след обявяването на независимостта на страната в края на 40-те години на миналия век. Далитите обаче казват, че дискриминацията и насилственото налагане на социалното разделение са останали трайна реалност.

В Калифорния някои членове на далитската общност казват, че са разбрали своята каста едва след като са преживели дискриминация от лица от привилегирована каста.

„Семейството ми никога не е говорило за каста или ми е казвало, че сме далити“, каза Шахира Каур, която работи с групата за правата на далитите Equality Labs за популяризиране на законопроекта, на брифинг след гласуването в Държавното събрание миналата седмица.

>

Това започна да се променя, каза тя, когато чу майката на приятелката й да я нарича „чамар“, обида, използвана срещу далитите, в гимназията.

„Това беше много труден момент“, каза тя и добави, че някои от южноазиатските й приятели след това са спрели да общуват с нея в училище. Един приятел дори я помоли да седне на отделна маса за обяд, защото беше „мръсна“.

Губернаторът Нюсъм не е коментирал законопроекта, но активистите са уверени, че големите маржове, с които е приет в щатския сенат и събрание, показват, че той ще бъде успешно подписан като закон.

„Обединихме стотици организации, за да се обединим с една цел: да направим нашата държава по-достъпна за възможности за всички и да освободим институциите от дискриминация“, каза Thenmozhi Soundararajan, директор на Equality Labs, на пресконференцията в сряда.

Soundararajan добави, че тя и други членове на Калифорнийската коалиция за кастово равенство (CCCE), съюз от групи, които насърчават законопроекта, са започнали гладна стачка в подкрепа на окончателното му приемане.

„Докато този законопроект не стане закон, няма да ядем. И част от него е свещен ангажимент към любовта, към единството, към изцелението и помирението. Защото вярваме, че заедно сме по-силни“, каза тя.

Докато SB 403 беше приет със сравнително малка съпротива в щатския законодателен орган, той се сблъска с ожесточена опозиция от редица индуски американски групи, които сега призовават Нюсъм да наложи вето.

„Този ​​разногласен законопроект, който все още имплицитно откроява/насочва южноазиатците, трябва да бъде наложено вето @GavinNewsom!“ Hindu American Foundation (HAF), каза в публикация в социалните медии след приемането на законопроекта в Държавното събрание.

Такива групи оспорват, че кастовата дискриминация е сериозен проблем в Северна Америка и твърдят, че законодателството отделя индусите.

Групите за правата на далитите твърдо отхвърлиха тези твърдения и ги представиха като форма на реакция срещу политическата мобилизация от потиснатите от каста хора.

„Въпреки че моят персонал и аз винаги сме гледали на това като на здрав разумен законопроект, той не беше лесен“, каза в сряда сенатор Уахаб, която е първата жена законодател в Калифорния от афганистанско-американски произход. „Имаше много дискусии, дезинформация и, честно казано, фанатични коментари, насочени към мен, както и към по-голямото движение.“

Други поддръжници на законопроекта също отричат, че той ще отвори вратата за дискриминация срещу южноазиатците.

„Кастата е брутална система на социално разслоение. Това е антитезата на равенството и човешкото достойнство“, каза Киран Гил, директор на сикхския американски фонд за правна защита и образование (SALDEF), пред Al Jazeera по време на скорошен телефонен разговор.

„Сикхската общност е преживяла нарушения на гражданските права. Ние знаем какво означава да си маргинализиран и почувствахме необходимостта да подкрепим и повдигнем тази кауза.“

Въпреки че законопроектът за Калифорния бележи най-значимото усилие за поставяне на кастата под защитата на закона за гражданските права, той следва поредица от победи в градове и общини в Северна Америка.

През февруари американският град Сиатъл гласува за забрана на дискриминацията, основана на каста. Следващия месец училищното настоятелство на канадския град Торонто започна да признава кастовата дискриминация и да работи за създаване на рамка за борба с нея.

„Благодарим на Кшама Савант, който започна това в Сиатъл Сити, на Айша Уахаб, която инициира това в Калифорния“, каза пред Ал Джазира Анил Вагде, активист от групата „Американците срещу кастовата дискриминация“.

След като законопроектът беше приет от Държавното събрание миналата седмица, поддръжници се събраха пред сградата на Капитолия на щата, за да отпразнуват със скандирания в чест на лидера за граждански права на далитите Бхимрао Рамджи Амбедкар, който написа конституцията на Индия и беше яростен критик на потисническата природа на кастата система.

„Jai bhim! Джай бхим!“ тълпата скандира, използвайки лозунг, популярен сред далитите. Превежда се на: „Победа за Бхим!“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР