Щатският министър на финансите Джанет Йелън заяви на 21 май,

...
Щатският министър на финансите Джанет Йелън заяви на 21 май,
Коментари Харесай

Йелън: Има нищожен шанс САЩ да плащат сметките си до 15 юни

Щатският министър на финансите Джанет Йелън съобщи на 21 май, че 1 юни остава “твърдия краен период ” за нарастване на тавана на федералния дълг, с извънредно невисок късмет държавното управление да събере задоволително доходи, с цел да заплаща до 15 юни когато би трябвало да влязат повече данъчни вноски. В изявление за програмата на “Ен Би Си ” – “Среща с пресата ”, тя акцентира, че следва сложен избор за заплащанията към американците, в случай че конгресът не успее да увеличи настоящия дългов предел от 31.4 трлн. щ. $ преди финансовото ведомство да остане без пари и де бъде насила да спре да обслужва отговорностите си.

“Посочих в последното си писмо до конгреса, че може да не сме в положение да платим всичките си сметки при започване на юни, евентуално още на 1 юни. И ще продължа да осъвременявам информацията си, само че сигурно няма да трансформира оценките си. Затова считам, че това е твърдият краен период ”, разяснява Йелън.

Американският президент Джо Байдън дефинира на 21 май като “неприемливи ” последните оферти на републиканците в договарянията за повдигане на дълговия таван, само че сподели, че ще е подготвен да ореже разноските паралелно с коригирането на налозите, с цел да се стигне до договорка. Байдън е заречен да приказва с ръководителя на камарата на представителите – републиканеца Кевин Макарти – по време на противоположния полет до дома след срещата на Г-7 в Хирошима.

По-малко от две седмици остават до сакралната дата 1 юни когато американското министерство на финансите предизвести, че няма да може да обслужва всичките си задължения.

Което ще провокира банкрут и ще докара до безпорядък на финансовите пазари и до скок на лихвените проценти. На въпрос дали ведомството би могло да “устиска ” до 15 юни преди да остане без пари, Йелън е дала отговор, че има известна неустановеност за точния така наречен “ден хикс ”, само че тя се съмнява, че ще има средства доникъде на юни и вероятността за погашение на всички фактури до тогава е извънредно ниска.

Междувременно, Байдън е коментирал пред кореспонденти в Япония, че счита, че има пълномощия да задейства 14-а корекция на американската конституция, даваща право да увеличи тавана на федералния дълг без разрешението на конгреса. Но е добавил, че не е ясно дали има задоволително време, с цел да се опита да употребява тази неизпробвана правна доктрина, с цел да предотврати прекъсване на заплащанията по отговорностите на държавното управление.

Йелън показва, че позоваването на въпросната корекция “не наподобява като нещо уместно да бъде употребено при тези условия, поради свързаната с него правна неустановеност и оскъдното време, което има администрацията ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР