Щатски прокурор и ФБР пристигнаха в морската столица, за да

...
Щатски прокурор и ФБР пристигнаха в морската столица, за да
Коментари Харесай

Руски хакер арестуван във Варна за измама за над 7 млн. долара, остава в ареста

Щатски прокурор и ФБР дойдоха в морската столица, с цел да оказват помощ при следствието

38-годишният съветски жител Александър Жуков, прочут в родината си прякора Настра, бе задържан във Варна на 6-и ноември тази година по искане на американските управляващи. Той е разгласен за интернационално търсене от ФБР за компютърни измами за най-малко 7 млн. $. При задържането му му било препоръчано непринудено да одобри да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, само че Александър отказал. С решение на Варненския областен съд той е в ареста с непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража за период от 60 дни. През това време в морската столица би трябвало да дойдат всички нужни документи от американските управляващи. Тогава ще бъде планувано делото по екстрадицията му. Жуков не е обжалвал пред апелативния съд задържането си под стража и остава непринудено зад решетките.

Хакерът, който е със статут на непрекъснато пребиваващ у нас, се търси със заповед за арест на арбитър от Районния съд на Съединени американски щати за източния регион на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно гонене по дело за интрига за осъществяване на компютърни измами. Престъплението е осъществено в интервала от септември 2014 година до декември 2016 година и е наказуемо в Съединени американски щати с отнемане от независимост до 20 години или с санкция, както и с двете. То се санкционира с отнемане от независимост и по българския Наказателен кодекс.

Руският жител има от скоро и българска персонална карта и живее във Варна. Окръжната прокуратура в морската столица е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати за събиране на материални доказателства по наказателното гонене в Съединени американски щати, което не е погасено по отминалост. При ареста му проверяващите са иззели цялото компютърно съоръжение в дома му във Варна.

" Имахме срещи и диалози с представители на Съединени американски щати и ФБР. Във връзка с следствието във Варна дойде и наблюдаващия щатски прокурор. Работата по случая въври обикновено при цялостното взаимоотношение сред всички служби, които имат касателство. Срещите с американски чиновници бяха нужни и по отношение на дейностите по правната помощ сред двете страни. Получихме увещание от американските управляващи, че нужните за процеса по екстрадицията документи, ще дойдат у нас в точния момент ", сподели за " 24 часа " наблюдаващият прокурор Радослав Лазаров.

Американските управляващи са обвинили Настра за машинация с реклама в интернет. Според техните закони, в случай че той не съобщи на ФБР съучастниците си, самичък ще носи наказателна отговорност и може да получи присъда към максимума. В настояването за екстрадиция е упоменато, че хакерът е в листата за интернационално търсене.

Арестът на Жуков у нас провокира бурна реакция и в съветските медии. Според негови познати той бил прочут в сенчестия интернет с прякора си Настра от името на известния Нострадамус. Негов прочут, с който са били дружно в армията, разказал пред " Комерсиант ", че Жуков е роден в Санкт Петербург и " почнал да събира пари в Интернет преди към 20 години ". Други негови познати са го описали като " радостен човек с чудесно възприятие за комизъм, за който никой няма да каже неприятна дума ". Те настояват, че хакерът се разграничава от сътрудниците си най-вече по избора си на средства за приходи. Във всеки случай " той не е направил кражба от кредитни карти и не е разгласил детска порнография, само че работата му не е била постоянно чиста от позиция на закона ", твърди пред съветските медии негова другарка.

По неофициална информация Настра се е преместил да живее във Варна към 2010-а година. Купил си е апартамент в града и се открил за дълго. Не се набивал на очи, водил естествен живот, без да харчи огромни суми. Преди време обаче, посредством американски медиатори, започвал да получава контракти за подправяне на статистическите данни за гледането на видеореклами, оповестени в Интернет. Същността на тази машинация е да покаже на потребителската компания доста по-големи преглеждания на клиповете, което пък натрупа пари. Отново съгласно " Комерсиант " Настра и приятелите му заработвали повече от 20 000 $ на месец, като са употребявали не общоприети, а креативен схеми за измамите си. Обикновено сходно сканиране се прави посредством заразяване на други компютри със специфичен вирус. Настра, откакто купил повече от петдесет сървъра, ги употребявал, с цел да " добави " статистиката. Той бил видян от американските управляващи, откакто един от неговите клиенти, единствено за ден, записал над половин милион гледания на рекламата си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР