Щастливи сме с прекрасната история, която има нашият народ. Тя

...
Щастливи сме с прекрасната история, която има нашият народ. Тя
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Щастливи сме с прекрасната история на народа ни

Щастливи сме с прелестната история, която има нашият народ. Тя няма да бъде в никакъв случай забравена, ще пребъде във вековете. Това сподели пред публицисти във Велики Преслав Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, представен от Българска телеграфна агенция.

Той дойде при старините в остарялата българска столица за тържественото отбелязване на 1125 години от Преславския църковно-народен събор, на който Преслав е разгласен за столица на България.

В Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват " Велики Преслав " бе отслужен признателен молебен, с присъединяване на патриарх Неофит.

В него се включиха българският патриарх Неофит, митрополити от Светия синод, архимандрити от Сърбия и Украйна и църковен хор.

В късото си слово Негово светейшество съобщи, че единството, което сме посочили при празнуването на началото на съборния живот на православната ни черква, дано бъде водещ принцип отсега нататък у нас. Защото единствено посредством съборното единение сред църквата и народа, страната е просперирала през вековете, утвърждавайки се върху Христовото обучение до през днешния ден.

Като напомни делото на участниците в Преславския църковно-народен събор, патриархът благослови българите с думите:

" Да бъдем честити и ние, че сме потомци на тези славни мъже и почтени българи, за които този ден беше безусловно значим. Бог да благослови всички, които честват днешния ден. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР