Щастлив съм да видя толкова много усмихнати лица, толкова много

...
Щастлив съм да видя толкова много усмихнати лица, толкова много
Коментари Харесай

„Хоро край поморийския бряг“ – не просто танц, а символ и ритуал за съхраняване на традициите

Щастлив съм да видя толкоз доста усмихнати лица, толкоз доста хора, облечени в национални носии и изпълнени с добра сила, сподели кметът Иван Алексиев

14-то издание на атрактивния фестивал на клубовете за национални танци „ Хоро край поморийския бряг “, което се организира през днешния ден и на следващия ден (17 и 18 юни), събра участници от всички кътчета на страната. Представените старинни фолклорни мостри, красивите дрехи, богатото песенно творчество и завладяващите танцови стъпки припомниха на всички присъстващи достоверността и благосъстоянието на българския фолклор.

Пъстрият празник на българското се организира под патронажа на кмета на община Поморие Иван Алексиев и се провежда от Танцов клуб „ Чайка “ с поддръжката на Община Поморие. След дефилето на всички хороигралци по основната пешеходна улица на града, кметът поздрави участниците и благодари на уредниците от Търговска колегия „ Чайка “ Велиана Дачева и Лиляна Христова за невероятния труд и любовта, с която приготвят събитието към този момент 14 години.

„ Щастлив съм да видя толкоз доста усмихнати лица, толкоз доста хора, облечени в национални носии и изпълнени с добра сила. Фестивалът „ Хоро край поморийския бряг “ от дълго време е потвърдил, че не е просто общ танц, а е знак на българското и е обред, който съхранява националните ни обичаи. “, сподели още Алексиев.

Празникът продължи с общи хорà на пл. „ Св.св. Кирил и Методий “, показване на старинни фолклорни мостри от групата от град Петрич с началник Андон Божанин и показване на всеки от участващите клубове. Площадът едвам събра красивите кръгове, които се извиха, следвайки ритъма на националната музика. Някои от показаните хорà ще бъдат разучавани с ръководителите на клубовете на следващия ден (18.06.2023 г.), в границите на семинара, управителен от проф. Николай Цветков и доцент Георги Гаров – преподаватели в катедра „ Хореография “ към Югозападен университет „ Неофит Рилски “, Благоевград.

Фестивалът ще приключи със среща на ръководителите, на която те в неофициална конюнктура, ще обменят опит, ще споделят усещания, ще изкажат мнение.



 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР