“Щастлив съм, че съм тук, заяви Зеленски пред камерите на

...
“Щастлив съм, че съм тук, заяви Зеленски пред камерите на
Коментари Харесай

Зеленски присъства на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова

“Щастлив съм, че съм тук ”, съобщи Зеленски пред камерите на публицистите, откакто дойде в Молдова. Форумът се организира в двореца “Мими ” на към 20 километра от границата на Молдова с Украйна.

При идването си за срещата Зеленски бе посрещнат от президентката на Молдова Мая Санду. Той благодари на молдовския народ, че е приел доста украински бежанци още от първия ден на войната в Украйна.

 

Зеленски съобщи още, че Украйна е подготвена да бъде член на НАТО и че Киев чака от алианса да е подготвен да одобри Украйна, съобщи Ройтерс.

 

Той също по този начин повтори желанието на Украйна да се причисли към Европейски Съюз.

“Ние поддържаме Молдова и нейния народ, които се интегрират в Европейски Съюз. Вие подкрепихте нашия народ, нашите бежанци, които избягаха през първите дни на войната и ние в никакъв случай няма да забравим това ”, добави Зеленски.

 

“Нашето бъдеще е в Европейски Съюз. Украйна е подготвена да се причисли към НАТО ”, повтори той.

“Ще потвърдим още веднъж нашата поддръжка за Украйна, която устоява пред съветската експанзия ”, съобщи от своя страна Санду.

 

На срещата България е представлявана от президента Румен Радев.

За присъединяване в срещата на върха са поканени 47 държавни и държавни ръководители, както и ръководителите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент.

 

В европейската политическа общественост с изключение на 27-те страни от Европейския съюз вземат участие още 17 европейски страни, измежду които Украйна, Швейцария, Турция, Англия, Молдова, Сърбия, Азербайджан.

 

Инициативата за ЕПО е на президента на Франция Еманюел Макрон. ЕПО би трябвало да насърчи разговора и постигането на общи цели от европейските страни.

 

Форумът е платформа за разговор, на който европейските водачи разискват решения на най-неотложните проблеми на Европа, като сигурността, стабилността и енергийната резистентност за разширение на съдействието сред Европейски Съюз, Западните Балкани, Англия и кавказките страни. Идеята е срещите да се провеждат един или два пъти годишно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР