Щастието наистина може да се купи с пари – ако

...
Щастието наистина може да се купи с пари – ако
Коментари Харесай

Щастието… се купува с пари

Щастието в действителност може да се купи с пари – в случай че се получават движимости, които психически подхождат на личността на индивида. До този извод са стигнали английски учени, създатели на публикация в сп. Psychological Science.

Изследователите анализирали повече от 76 000 покупки (и разходи) на 625 души за шест месеца и се пробвали да ги привържат към избрани личностни черти. Например ходенето на ресторант се асоциирало с екстровертност, а разноските за домашни животни и щедрост – с доброжелателност.

След това участниците в опита попълвали тест по установяване на чертите на личността и удовлетвореността от личния си живот. Учените съпоставили техните покупки с резултатите от тестванията.

Резултатите посочили, че нормално хората харчат пари в сходство със личните си психически черти. Например екстровертите с харчели в пъбовете приблизително с 52 паунда на година повече, в сравнение с интровертите, а „ добросъвестните “ (дисциплинирани и проведени личности) – със 124 паунда повече за здраве и грижа за себе си (в съпоставяне с притежателите на ниска степен по скалата на добросъвестност).

Освен това тези, които харчат пари в сходство със личните си психически потребности се оказали по-удовлетворени от живота.

Това удостоверил и вторият опит – доброволците получили ваучер, който можели да похарчат в бара или в книжарницата. Интровертите, които похарчили парите за книги, се оказали по-щастливи от тези, които отишли в бара (с екстровертите било обратното).

  • Щастието мирише на пот
  • Голямото благополучие в дребните елементи
  • Инженер на Гугъл преподава благополучие в три стъпки

Учените означават, че вторият опит директно показва способността на парите да покачват равнището на благополучие. Също по този начин те приканват по-внимателно и в детайли да се изучи взаимовръзката сред финансовите разноски и психическото самочувствие, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР