Щъркеловите ята започнаха да се завръщат в Бургас, съобщиха от

...
Щъркеловите ята започнаха да се завръщат в Бургас, съобщиха от
Коментари Харесай

Щъркеловите ята започнаха да се завръщат в Бургас

Щъркеловите ята започнаха да се завръщат в Бургас, оповестиха от Природозащитния център " Пода ". Оттам показват, че пролетната миграция е почнала и птичите ята стартират да се връщат от юг.

Тази година зимата не пристигна в региона на Бургас, а се обрисува, че ще минем и без Баба Марта, тъй като щъркелите към този момент интензивно прелитат над защитената местност " Пода "  и над самия град, споделиха природозащитниците от центъра.

Обичаят гласи, че червено-бялата мартеница се смъква, когато човек види щъркел. Тези, които държат на обичая и на мартениците си, би трябвало да не вървят с взор, вторачен в небето. Само по този начин ще избегнат впечатляващото представление на към този момент стотиците бели щъркели, разясниха от природозащитния център.

Белият щъркел зимува главно в Южна Африка, като пролетно време птиците прилитат към 15 000 км до местата за размножаване в Европа. По последни данни над Бургас всяка година прелитат 75 % от европейската популация на белия щъркел - над 250 000 екземпляра. В Бургаско най-вече щъркелови гнезда има в Средец и селата Димчево и Дебелт, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР