Щъркелиада е поетична история за деца, посветена на божествените птици

...
Щъркелиада е поетична история за деца, посветена на божествените птици
Коментари Харесай

За щъркелите, които ни спасяват

" Щъркелиада " е поетична история за деца, отдадена на божествените птици
Щъркелите са птиците, за които научаваме още в ранното ни детство. Те са знак на идващата пролет, на раждащия се нов живот. Първите вестители, че светът продължава да тече по извечните си закони. Ето за какво с настъпването на пролетта издателство „ Ентусиаст “ изненадва най-малките читатели с вълнуваща история за едни от най-изящните същества на планетата. „ Щъркелиада “ от Николай Стоянов е лиричен роман за живота и приключенията на божествените птици, които донасят на крилете си слънцето и вярата. Представата за магичността на летящите създания се дообогатява от десетките илюстрации на Светла Георгиева, които изпъстрят страниците на книжката.
Въпреки че „ Щъркелиада “ е дебютното детско произведение на създателя, прочут на публиката с над 15 заглавия, десетки радиопиеси, сюжети и преводи, творбата получи самопризнание още през миналата година. Тогава планът за изданието завоюва състезанието на Министерството на културата по програмата „ Помощ за книгата “ в направление „ Литература за деца и юноши “.
Още в самото начало читателите се срещат с Жан и неговото семейство, което доверчиво построява гнездата си на покривите на домовете в малко планинско село. Други негови другари пък се откриват на учебния покрив, с цел да научат нещичко от уроците. Но надали някой от тях би разкрил своя път през въздушния шир без наставленията на Родриго – ръководителя на щъркелите. Неговите калкулации и знания за звездите и луната оказват помощ на ятото да отлети към топлите страни. А когато зимата пристигна ненадейно, заслон се намира при положителните съседи – хората.
Авторът споделя, че стартира да написа историята по молба на своите внуци, към които е отправено и посвещението при започване на книжката. „ Обещах елементарно, само че задачата се оказа сложна “, споделя Стоянов. „ Трябваше да намеря сюжет, героите на който да са по-различни от мечоците, ежковците, феите, алените шапчици, крадливите свраки, хитрите лисани, кум-вълчановците, бабките-жабки – всичките, по този начин добре пресъздадени от по-стари или по-млади надарени създатели.
Докато през есента, на връщане от най-южната точка на морския ни бряг, дочух гальовен звук от плисък на криле и когато подвигнах глава, видях бяла щъркелова армада, която бе полетяла към този момент към по-топлите страни. Подредени в безупречен строй птиците изпълваха като че ли цялото небе; към тях от разнообразни направления се присъединяваха с красиви спирали и ятата от крайбрежието. Гледката беше божествена. Но отлитането на птиците ми подсети, че две от моите внучета, трябваше ден-два по-късно да се върнат и те като щъркелчетата към далечната страна, в която живееха... И ето по този начин – сред хубостта и тъгата – се роди концепцията за „ Щъркелиада “.
За създателя
Николай Стоянов (роден през 1948 година в гр. Карлово) е създател на петнайсет книги с прозаичност, сред които сборниците с разкази и новели „ Нощна връзка “, „ Квартални летописи “, „ Книга без корици “, „ Транзитна виза “, „ Френската стая “, „ Есенни новели “. По негови сюжети са снимани четири телевизионни игрални кино лентата. Написал е и голям брой радиопиеси.
Превел е от френски език произведения на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж-Оливие Шаторейно.
Книги на Николай Стоянов са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.
Основател е и ръководител на Международната фондация „ Балканика “, която годишно присъжда едноименната премия на балканските нации за литература, добила известност още и като „ Балканския Нобел “.
Носител е на „ Вазовата премия “, на „ Европейската премия за поетична прозаичност “, както и на премията „ Париж Европа “, присъдена му през 2005 година от общината на Париж и Европейски Съюз за принос към културата на Обединена Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР