Щафетата на олимпийския огън започна втория си ден в Марсилия,

...
Щафетата на олимпийския огън започна втория си ден в Марсилия,
Коментари Харесай

Олимпийският огън започна обиколката си в Марсилия преди да бъде внесен на Стад Велодром тази вечер

Щафетата на олимпийския огън стартира втория си ден в Марсилия, като първият, който взе факела в ръка бе емблематичният футболист на Олимпик Базил Боли.

Той е единственият голмайстор при успеха на Олимпик Марсилия над Милан с 1:0 във финала за Купата на европейските първенци през 1993 година. Боли пое огъня през историческата базилика в града " Нотр Дам дьо ла Гард " и го носи до позлатената скулптура на Бон Мер, която бди над втория по величина град във Франция.

" Ето това кара сърцето да бие и е фантастично. Това е олимпийският огън, признакът на спорта, на това да споделяме дружно всичко ", сподели някогашният национал на Франция, който беше облечен напълно в бяло, както повелява традицията.

Базил Боли съобщи щафетата на 83-годишната Колет Каталдо, привърженичка на Олимпик Марсилия, която запя " Да запалителен огъня " - един от най-големите шлагери на именития френски реализатор Джони Холидей.



Сред стотиците очевидци на този специфичен миг, бе и кардинал Жан-Марк Авелин, архиепископ на Марсилия.

Марсилия и Париж са единствените два града, в които щафетата ще продължи през целия ден. Олимпийският огънт бе разпален в казан в сряда вечер в Старото пристанище на града пред 150 000 души след величествен морски церемониал по Средиземно море.

Supportrice historique, buteur en finale de coupe d’Europe, humoriste, directeur d’agence…
Voici nos premiers éclaireurs du Relais de la Flamme! Ils seront 11 000 à porter cette Flamme jusqu’à Paris!
— Paris 2024 (@Paris2024)

Огънят дойде от Гърция на именития тримачтов транспортен съд " Белем " и бе импортиран на френска земя от Флоран Манаду. Олимпийският първенец на Франция по плуване подаде факела на параолимпийската атлетка Нантнен Кеита, която съобщи щафетата на рапъра Жул. Той от своя страна възпламени котела, който ще гори всяка вечер във всеки от градовете домакини на огъня.

„ Много съм горделив да направя това довечера “, сподели пред хилядите присъстващи на церемонията на Старото пристанище в Марсилия френският музикант.

Quel moment!!!
Un moment d`Histoire!

Retour sur l’arrivée de la Flamme Olympique en France, à Marseille, sur le thème musical officiel des Jeux, " Parade ", composé par Victor Le Masne.
— Paris 2024 (@Paris2024)

„ Вижте хората на това пристанище, това е магия, която те кара да настръхваш. Малко изпитвам завист на моите сънародници, които ще вземат участие на Игрите. Те ще преживеят нещо бясно, по-голямо от всичко, което аз съм претърпяла, тъй като са вкъщи ", показа разчувствана Мари-Жозе Перек, трикратна олимпийски първенец по лека атлетика.

Довечера огънят ще бъде импортиран на Стад Велодром, а домакините дадоха обещание изключителна изненада за хилядите, които ще участват на церемонията. По информация на Le Parisien пламъкът ще бъде разпален в котела от огромната звезда на френския футбол Зинедин Зидан.

Във Франция огънят ще премине през 450 града и села и ще бъде носен от 10 000 души, преди да дойде в Париж за церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР