Щабът на Алексей Навални организира куест за привържениците му и

...
Щабът на Алексей Навални организира куест за привържениците му и
Коментари Харесай

Опозиционните прояви в Русия отслабват, но до изборите наесен може да прераснат в мащабен протест

Щабът на Алексей Навални провежда куест за последователите му и за полицията, написа в. "Комерсант ". Наред с други съветски издания всекидневникът разяснява вчерашните прояви в Русия в поддръжка на опозиционера, подложен под стража като извършител на мярката за неотклонение по престъпно дело против него.

Симпатизантите му въпреки всичко съумяха да проведат всеобщ митинг в Москва макар невижданото затваряне на градския център и редица метростанции. Опозицията употребява "беларуската тактичност " - протестиращите се разделиха на колони и всяка се ориентираше по инструкции на щаба на Навални посредством Телеграм, напомня вестникът всеобщите демонстрации в Беларус против президента Александър Лукашенко.

На полицията в Москва просто не ѝ стигнаха сили, с цел да спре всички огромни групи, и протестиращите умерено изпълваха цели улици в центъра. Събитията наподобяваха изморителна куест игра без прочувствени кулминационни точки и логически край, написа изданието. Според него "явно е спаднало взаимното озлобление " от митинга в отбрана на Навални от 23 януари.

Вчера управляващите хвърляха против стачкуващите в Москва колони бойци със затворнически коли, а протестиращите поданици на Санкт Петербург бяха посрещнати с газ, шумови гранати и електрошокове, отбелязва обаче организация РОСБАЛТ в репортажи от двата града.

Незаконните акции не оправдаха упованията на уредниците - не откриха необикновен отклик у жителите. Почти на всички места в Русия служителите на реда, бойците от Росгвардия и публицистите бяха надали не повече от участниците в деянията, твърди в. "Росийская газета ".

Осведомителните организации оповестиха в събота за над 4000 арестувани на митингите в цяла Русия с искане Навални да бъде освободен. В неделя те бяха над 5000 в 86 града из Русия, осведоми уеб сайтът "ОВД-инфо ", представен в печата.

Този път арестуваните са по-малко, в сравнение с предишния уикенд, малолетните, откарани в полицията - в пъти по-малко, а тук-там въобще няма. Разясненията и родителските апели са чути. Това заяви детският омбудсман Анна Кузнецова, декларира "Росийская газета " в различен материал.

"Протестът очевидно охладня. Разумът надви - кой би изискал да премери кожата на опитно зайче, да стане заробен участник на една съмнителна масовка ", разяснява във в. "Известия " Александър Брод от Съвета за развиване на гражданското общество и човешките права към президента Владимир Путин.

Според него сегашните акции са подготовка, "проба на силите ", провеждана от съветската съпротива като подготовка за готовност за парламентарните избори наесен. Но "агресивността на протестиращите отблъсква " хората в Русия и те "не желаят към този момент да се водят по съмнителни аниматори ", акцентира той. "Хората отлично виждат по кое време са манипулирани ", по тази причина излизащите на улицата към този момент са 10-20 пъти по-малко, само че "опозицията има стратегическа потребност от митинг в Москва и Санкт Петербург " - "това проличава по операцията и напътствията от Германия. Другите районни акции са единствено декор ", споделя пред в. "Взгляд " Кирил Кабанов от президентския съвет по човешките права. Според него търсеният от съветските управляващи сподвижник на Навални Леонид Волков се намира в Германия и управлява съветските митинги посредством обществените мрежи. Междувременно Съединени американски щати не престават да поддържат противозаконните митинги в Русия, както обърна внимание съветската дипломация, прибавя "Взгляд ".

"Комсомолская истина " отбелязва "здравите нерви " на полицията в Русия, само че приканва "да не се подценяват опциите за мрежова готовност по някакъв гръмък мотив ". Протестите всеки миг може да избухнат с нова мощ. Може би ще се опитат да ги трансфорат в перманентни - по беларуския сюжет, предвижда всекидневникът.

Центърът на съветската столица още веднъж потъна в трескаво политическо недоволство. Против какво - по принцип може да се каже, само че в името на какво? Каква премислена положителна стратегия за преустрояване на Русия се крие в него? - пита създател на в. "Московский комсомолец ". "Не, не пропагандирам срещу Навални - прави спогодба той. - Само задавам неуместни, по тази причина пък доста значими въпроси. И бремето на предходните ни исторически неточности демонстрира, че е по-добре да отговорим на тях още в този момент. "

В изявление за в. "Новая газета " политологът Глеб Павловски назовава акцията за освобождение на Навални "смайващ триумф ". Според него "успехът идва оттова, че опозицията съумя значително да изземе стратегическото ръководство ", тъй като дейностите на властта са били "предсказуеми и глупави ".

По думите му, затваряйки центъра на Москва, съветските управляващи са уведомили цяла Русия, че митингът е изключително значим. И в същото време са вкарали в градовете "чудовищно количество (специални сили) ОМОН и полиция, което общо взето не беше нужно ". Расте и броят на арестуваните, само че с това властта "мащабира акцията - постанова се чувството, че в нея вземат участие надали не стотици хиляди души ". "Глупостта на властта е значим фактор за революционизиране на масите ", акцентира аналитикът.

При по-малък брой участници в деянията - съгласно провластовите медии - повишеният брой конфликти със силовите структури е сериозен признак. Той значи, че виртуалните несъгласни се трансформират в действителни улични деятели, показва в. "Независимая газета ".

Ако хората на Навални или други радикали запазят високия градус на митинга, а властта се ограничи с крути ограничения, тя ще изпадне в сложна обстановка преди изборите наесен. Масата от недоволни може да трансформира извънпарламентарната през днешния ден съпротива в същинска политическа мощ. И продължи ли да я подценява, властта ще се сблъска с митинги към този момент от различен мащаб, предизвестява съветският ежедневник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР