Шпионският скандал, по който са арестувани шестима българи във Великобритания,

...
Шпионският скандал, по който са арестувани шестима българи във Великобритания,
Коментари Харесай

Скандалът в българските шпиони във Великобритания се разрасна

Шпионският скандал, по който са задържани шестима българи във Англия, се придвижи и в Австрия, оповестява СЕГА.

Австрийската полиция е арестувала някогашния помощник на на Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма на Австрия Егисто От, който е работел за шефа на Wirecard Ян Марсалек, съобщава Der Standard. Той е обвинен, че през 2022 година е продал на съветската Федерална работа за сигурност информация, извлечена от смарт телефоните на трима високопоставени австрийски служители.

Твърди се, че информацията за предаването на наличието на смарт телефона е пристигнала от Англия преди няколко седмици. Там проверяват Марсалек като началник на група български сътрудници, които са шпионирали за Русия във Англия. Британските следователи са разкрили голям брой чатове сред Марсалек и неговите подчинени.

Откраднатите смарт телефони са на Михаел Клойбмюлер, който години наред беше шеф на кабинета на министъра на вътрешните работи, Майкъл Такач, в този момент шеф на Федералната полиция, и Гернот Майер, шеф на Федералната работа за имиграция и леговище.

Достъпът до трите мобилни телефона е получен след случай през 2017 година Тогава, по време на пътешестване по линия на Министерство на вътрешните работи, лодка, в която са били тримата, се обърнала и телефоните са се намокрили. Устройствата са били предадени за корекция на IT експерт от Службата за отбрана на конституцията, който очевидно е копирал наличието и го е предал на Егисто Отт. Той също е измежду разследваните.

Чатовете от смарт телефона на на Клойбмюлер изтекоха в пресата и доведоха до скандал и следствие за корупция срещунего и против някогашния вътрешен министър Волфганг Соботка.

Съдържанието от смарт телефоните на Такач и Майер не стана обществено притежание. Вероятно групата на От не е съумяла да го отвори и да го прочете. Може би по тази причина телефоните са били предадени на съветските секрети служби.

Самият От е разследван от към седем години и е упрекнат в разнообразни закононарушения. Прокуратурата го подозира, че е злоупотребил с позицията си на чиновник по конституционна отбрана, с цел да има достъп и да продава данни. Купувачът е някогашният началник на отдел в BVT Мартин Вайс, който от своя страна беше на заплатата при Ян Марсалек. Според виенската прокуратура е задържан и втори човек. Говорителят на управляващите Нина Бусек обаче за момента не пожела да каже кой е той.

Разследвания на STANDARD, " Spiegel " и ZDF наскоро разкриха, че Марсалек евентуално е имал контакти с съветски офицери от разузнаването от най-малко десетилетие. Той евентуално към този момент е работил с Русия, когато е бил в борда на немския снабдител на финансови услуги Wirecard. След грандиозния провал на компанията виенчанинът избяга в Русия, където в този момент живее с нова идентичност и очевидно продължава да работи за съветските служби. От постоянно е отричал да е шпионирал за Русия. Той към този момент беше в ареста през 2021 година, само че по-късно беше освободен.

Едва след срутва на Wirecard и бягството на Марсалек беше разкрито, че От и Вайс са продавали информация от Службата за отбрана на конституцията в продължение на години. Дебелото хиляди страници следствено дело разкрива кого двамата са „ разузнавали “. Сред тях са сътрудникът на съветския олигарх Аркадий Ротенберг, казахстански опозиционер и българският проверяващ публицист Христо Грозев. Предишната работа на От като полицейско аташе в Италия също може да е била потребна при осъществяването на заповедите му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР