Шпионски софтуер на израелска компания е бил използван за многобройни

...
Шпионски софтуер на израелска компания е бил използван за многобройни
Коментари Харесай

Израелски шпионски софтуер е използван за подслушване на журналисти |

Шпионски програмен продукт на израелска компания е бил употребен за многочислени опити и сполучливото хакване на 37 смарт телефона, принадлежащи на публицисти, държавни чиновници и правозащитници по целия свят, съгласно следствие на 17 медийни организации, оповестено в неделя.

Една от проверяващите медии, The Washington Post, съобщи, че шпионският програмен продукт Pegasus, лицензиран от израелската компания NSO Group, е бил употребен за разкриване на телефони публицисти, деятели и предприемачи.

Открито е, че са проследявани и телефоните, принадлежали на две дами, близки до журналиста Джамал Хашоги. Те са били следени преди и след убийството на Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Турция през 2018 г. 

Друга от медиите, The Guardian, съобщи, че следствието допуска " необятно публикувана и продължаваща корист " с хакерския програмен продукт на NSO. Използван злонамерено, той заразява смарт телефони, с цел да разреши извличането на известия, фотоси и имейли, записи на диалози и скрито задейства микрофоните.

Криминологичните разбори на няколко телефона с номера от листата, демонстрират, че повече от половината са били подслушвани.

Разследването не разкрива кой е направил опитите и за какво.

NSO обявиха, че продуктът им е предопределен за потребление единствено от държавните разследващи организации за битка с тероризма и престъпността.

Компанията разгласява изказване на уеб страницата си, в което отхвърля отчетите на 17-те медийни сътрудници, водени от основаната в Париж журналистическа организация Forbidden Stories ( " Забранени истории " ).

" Докладът на " Забранени истории " е цялостен с неправилни догатки и непотвърдени теории, които пораждат съществени подозрения по отношение на надеждността и ползите на източниците. Изглежда, че " неидентифицираните източници " са дали информация, която няма фактическа основа и е надалеч от действителността, " се споделя в изказването на компанията.

" След инспекция на техните изказвания, ние изрично отхвърляме погрешните изказвания, направени в техния отчет ", се оповестява още в изказването.

NSO обявиха, че технологията не е обвързвана по никакъв метод с убийството на Хашоги. 

В изказване правозащитната организация Amnesty International съобщи, че липсва регулация и надзор на софтуера за наблюдаване.

„ Докато тази компания (NSO) и промишлеността като цяло не покажат, че са способни да зачитат правата на индивида, би трябвало да има неотложен мораториум върху износа, продажбата, прехвърлянето и потреблението на технологиите за наблюдаване “, се споделя в изказването на групата.

Forbidden Stories и Amnesty International показаха листата на проследяваните 50 000 номера на 17-те медии без да стане ясно от кое място са го получили.

В листата не се показва на кого принадлежат номерата. Репортерите обаче разпознават повече от 1000 души, в това число членове на членове на арабски кралски фамилии, 65 предприемачи, 85 деятели за правата на индивида, 189 публицисти и повече от 600 политици и държавни чиновници - в това число няколко държавни глави и министър-председатели.

The Guardian заяви, че в данните попадат номерата на над 180 публицисти, в това число кореспонденти, редактори и ръководители от Financial Times, CNN, New York Times, Economist, Associated Press и Reuters.

„ Дълбоко сме разтревожени да научим, че двама публицисти на Associated Press, както и публицисти от доста новинарски организации, са измежду тези, които може да са били обект на шпионския програмен продукт Pegasus “, сподели шефът на Associated Press Лорън Ийстън.

„ Предприехме стъпки, с цел да осигурим сигурността на устройствата на нашите публицисти и проверяваме “, добави тя.

Говорителят на Reuters Дейв Моран сподели: " На публицистите би трябвало да бъде разрешено да оповестяват новините от публичен интерес без да се опасяват от тормоз или набези където и да се намират. Ние сме осведомени с отчета и изследваме въпроса. "

Останалите медийни организации не можаха да бъдат открити незабавно за коментар в неделя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР