Шпионски скандал тресе Европа и запашва да обтегне отношенията между

...
Шпионски скандал тресе Европа и запашва да обтегне отношенията между
Коментари Харесай

Шпионски скандал тресе Германия и САЩ

Шпионски скандал тресе Европа и запашва да обтегне връзките сред Германия и Щатите. Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати е употребила партньорството си със звено на датското външно разузнаване, с цел да шпионира високопоставени представители на прилежащи страни, в това число немския канцлер Ангела Меркел, съобщи Ройтерс.

Разкритията са резултат от вътрешно следствие на датското военно разузнаване от 2015 година, отдадено на ролята на американската организация в партньорството, са съобщили девет неназовани източници с достъп до следствието, което обгръща 2012 и 2014 година.

Според откритите обстоятелства АНС е употребила датски кабели за транспорт на информация, с цел да шпионира високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, измежду които някогашния немски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и някогашния немски опозиционен водач Пеер Щайнбрюк.

В Дания се намират изходните точки на няколко подводни кабела за интернет до и от Швеция, Норвегия, Германия, Нидерландия и Англия.

Според DR вътрешното следствие на датското военно разузнаване е почнало през 2014 година поради опасения, които зародили след разкритията на Едуард Сноудън предходната година за метода на работа на АНС.

Засега АНС не е коментирала информацията, а датското военно разузнаване е отказало коментар.

" Гротескно е, че другарски разследващи служби фактически засичат (комуникациите) и шпионират високопоставени представители на други страни ", е споделил Щайнбрюк пред немската телевизия А Ер Де. " Политически считам това за скандал ", е допълнил той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР