Шоуто е гарантирано! Предстои ни един месец, през който ще

...
Шоуто е гарантирано! Предстои ни един месец, през който ще
Коментари Харесай

Изборни неволи и футболни страсти

Шоуто е обезпечено! Предстои ни един месец, през който ще се смесват всекидневно политически и футболни пристрастености. Картината щеше да е изцяло приключена, в случай че българският народен тим бе част от провеждащото се през това лято Евро 2020. Но както се споделя - няма цялостно благополучие! Въпреки този значителен минус за националната ни чест, събитието, че в продължение на четири седмици паралелно ще гледаме, слушаме и четем за футболни срещи с присъединяване на 24 национални тима и предизборната акция за 46-то Народно заседание сигурно ще даде огромен подтик на общуването сред българите във всичките му вероятни форми - диалози, полемики и мощно разгорещени разногласия с малко причини и доста страсти. Та нали още от 90-те години на предишния век беше реализирано едно базово единодушие в обществото ни - стане ли дума за футбол и политика, то няма българин, който да не е способен, осведомен и кадърен да изрази авторитетно мнение, което е такова най-малко за самия него.

Така беше обрисуван теренът, бяха завършени публичните ползи и компетентности, а оттук насетне ни оставаше единствено едно - да запалителен искрата и непрестанно да я подхранваме с чиста и неподправена страст, с цел да не позволим в никакъв случай повече тя да изгасне. На локална почва обаче източниците на страст започнаха да понижават и да стават все по-постни. Поне тези, които идват по футболна линия. Националният ни тим взе участие на важен футболен конгрес за финален път през 2004 година За вътрешното ни състезание пък какво да приказваме - то съвсем не става за гледане.

Що се отнася до изборната тематика обаче, е тя несъмнено е друга " бира ". Последните постоянни парламентарни избори преди този април бяха през 2009 година, а по кое време биха били идващите постоянни, това надали някои би рискувал да предвижда. Колкото повече предварителни избори, толкоз повече страсти и толкоз повече благоприятни условия българите да не престават да затвърждават и показват политическото си разбирачество. Е, то футболът като не ни дава мотиви и политиката е уместно леговище. Важното е да имаме най-малко една публично значима тематика, която да ни зарежда с страсти, че на " изток от Рая " без страсти по какъв начин се живее?!? По принцип страстите разделят, а причините сплотяват, звучи метафизичен и е огромна тематика, та по тази причина общество, което е избрало да живее доста повече съгласно страсти и едва да почита причините, постоянно ще е разграничено и в никакъв случай няма да може да си изясни за какво е по този начин. По този метод въпросът - Защо? - ще се трансформира в екзистенциален за него. За България, в случай че към момента не е станал екзистенциален, то сигурно въпросът е минимум исторически. Емоционалната интерпретация за нас е пуснала корени надалеч в предишното и като че ли непрестанно се възпроизвежда, форматирайки сегашното и бъдещето ни.

През идващия един месец футболните и политическите пристрастености ще се преплитат по две съществени аргументи: първо - това е комфортно за политическите обединения и второ - има задоволително необятна аудитория у нас, която желае това, която има потребност да гледа и слуша това, която на моменти може да се гневи на това и на моменти да се забавлява, само че при всички случаи е обезпечена аудитория. Съвсем не е инцидентен фактът, че към този момент десетилетия наред политическият език у нас включва спортна и по-точно футболна терминология. Той изяснява политически решения и политически обстановки посредством съпоставяне с футболни мачове и футболни резултати. Със сигурност и до ден сегашен измежду българските политици има такива, които считат, че по този начин в цялостна степен фиксират върху себе си вниманието на публиката и също така трайно го задържат.

Евро 2020 съответно за България ще се трансформира в един самобитен декор на предизборната акция в страната. Досега не сме имали сходен случай, при който началото и края на една предизборна акция да съответстват изцяло с началото и края на огромен състезателен конгрес и то тъкмо футболно състезание. България я няма на това състезание, което значи, че сплотяващ фактор за българската аудитория, който да произтече от Евро 2020, няма да има. Всеки фен ще има своя прикрит или очевиден любимец измежду 24-те участника. В една част от случаите благосклонностите ще се дължат на фенско отношение към клубни тимове от една или друга от страните участнички или пък към обособени футболисти от една или друга народност, спечелила си правото да се показва на европейските футболни финали. Не малко благосклонности обаче ще се дължат на позитивно отношение към някои от страните, които са на Евро 2020, към техните публични организации, стопански благоприятни условия и стандарт на живот. Все отново правото на свободно пътешестване и работа, което имаме от 2007 година, даде опция на доста българи да опознаят страните в Европейски Съюз и даже да стартират да възприемат някои от тях като своя втора татковина. Наред обаче с този разумен метод за образуване на благосклонности, измежду съществуващите желания може да бъде открит и още един проект, а точно разбирането за страните в сегашното въз основа на исторически условия и по-точно - въз основа на тяхното пояснение, което доста постоянно е учредено върху противоречиви тълкования и идеологически пристрастия. Така на процедура Евро 2020 би било един много комплициран декор на българските парламентарни избори, толкоз комплициран, колкото комплицирана е и самата политическа среда у нас през последните няколко месеца или даже към този момент може да се каже съвсем цяла една година.

Идентичността в характерностите на фона и средата допуска и еднаквост в интерпретациите. Или казано с други думи тези условия водят по-скоро към разрастване на терен за повече страсти и още по-сериозно ограничение на терена на причините. Не че на изборите през април страстите бяха малко и тогава те надделяваха над причините. Двете съществени определящи тематики тогава бяха летните митинги от 2020 година и изострената здравна рецесия. И едната, и другата тематика дават чудесни благоприятни условия за възникване на страсти и ирационално отношение на хората към изборите и политическия развой изобщо. Съществуващите настройки в обществото към несъизмерим избор се показаха най-много в поддръжката за " ИТН " (ИТН) и нейното второ място в крайното класиране. Формацията не сподели съвсем нищо на гласоподавателите, не взе участие в предизборните диспути, претендентите й отсъстваха от телевизионните студиа, а посланията, доколкото се излъчваха такива, можеха да бъдат прочетени само в обществените мрежи. Социологическите организации отнесоха много рецензии поради това, че прогнозите им останаха надалеч от действителния резултат на Има Такъв Народ, само че тук е значимо да се означи, че колкото по-ирационално е държанието на избран електорат, толкоз по-трудна е работата на социологическите организации. По-големият проблем тук е, че у нас по принцип липсват така наречен дълбочинни социологически изследвания, които демонстрират въз основа на какви фактори гласоподавателите образуват своите изборни желания. Липсата на такава информация напълно разумно ни лишава от опцията да вършим ранглиста на факторите, с цел да разберем кой от тях е първи, втори, трети и така нататък

Подобен вид проучвания биха дали повече изясненост на политическите обединения по отношение на предпочитаните тематики за българските жители и то освен за болшинството измежду тях, само че и за всички обществени групи, образувани по пол, възраст, учебен статус, витален стандарт и други публично значими критерии. Едва откакто всичко това бъде разбрано би било допустимо свястно да се приказва за дневен ред на обществото. Досега постоянно се е случвало да чуваме от представители на разнообразни политически обединения да се приказва за дневния ред на обществото, а и за подмяната му. Това обаче на процедура си е празно говорене, просто тъй като липсва осведомителната основа, която да ни даде по този начин нужната визия какъв тъкмо е дневният ред на обществото в даден интервал от развиването на политическия развой. А неналичието на осведомителна основа несъмнено не е в интерес на причините в политическия спор и не им оказва помощ да вземат връх над страстите.

Както през април, по този начин и през юли митингите от 2020 година и пандемията ще се запазят като фактори при провеждането на предизборната акция. Те обаче няма да бъдат съществени, а значимостта им ще се показва повече в интерпретацията на следствията и резултатите от тях. Като значими фактори в този момент ще навлязат държанието на служебното държавно управление, поръчките, които то даде, и упованията, които съществуваха към него. И тук, макар несъвършенствата на социологическите резултати, следва да се позовем още веднъж на тях. Отношението на българските жители към кабинета " Янев " не е еднопосочно. Макар че позитивните оценки доминират над негативните, болшинството от хората не декларират ясно избрана позиция към министрите и тяхната активност.

А това събитие още веднъж отваря необятно поле за тълкования. Такова поле прочее отварят и глобите, наложени от Съединени американски щати по закона " Магнитски ". Те са част от американската поддръжка към България в битката с корупцията, както сподели държавният секретар Антъни Блинкин, само че във вътрешнополитическия подтекст всеки участник се стреми да се дистанцира от глобените лица (физически и юридически) и да убеждава необятната аудитория, че в никакъв случай и по никакъв мотив не е имал взимане - предоставяне с тях. По време на идния един месец в доста по-голяма степен ще бъдем очевидци на интерпретативните умения на представителите на политическите сили, в сравнение с същностен спор по разнообразни обществени политики и други въпроси, свързани с ефикасното действие на страната и нейните институции. Чрез интерпретативни умения и провокиране на страсти устойчиво показване на едни парламентарни избори може да бъде реализирано. С това обаче страната няма по какъв начин да бъде ръководена. Публичното ръководство почива върху друга основа - стратегии, визия, подготвеност за диалози и реализиране на единодушие, несъмнено и осветляване на нарушавания и нередности, осъществени от политическия конкурент, само че наложително подкрепени с ясни и съответни доказателства, които да бъдат неразделна част от осветляването.

Много е допустимо 46-то Народно заседание да наподобява мощно по своя състав на 45-то. И в случай че интерпретациите и страстите не бъдат превъзмогнати, както стана през април, то най-вероятно есента ще би трябвало да вървим още веднъж на предварителни парламентарни избори. За част от политическите обединения сходна вероятност би донесла повече вреди, в сравнение с изгоди. Можем единствено да се надяваме, че те имат способността да оценят това и да го отчетат при избора на държание след 11 юли. Разбира се, измежду политическите сили в 46-то Народно заседание ще има и такива, за които присъединяване в управническа коалиция също би донесло вреди. Някои може да решат да работят, други могат да преценяват, че тяхната тактика изисква по-скоро изчакване и бездейност. Може пък и да се появи някоя парламентарна група, която да сложи националния интерес пред всичко останало. Не бива да сме учудени и в случай че някоя групировка от 45-то Народно заседание покаже напълно друго държание в 46-то. Преди да разберем коя от всички вероятни хипотези ще се осъществя, би трябвало да изживеем деня - 11 юли, когато с неспокойствие ще ни зареждат както изборните резултати, по този начин и финала на Евро 2020.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР