Шотландия забранява производството и продажбата на пластмасови клечки за уши.

...
Шотландия забранява производството и продажбата на пластмасови клечки за уши.
Коментари Харесай

Европейска държава забранява клечките за уши

Шотландия не разрешава производството и продажбата на пластмасови клечки за уши. Властите подхващат радикалната мярка, защото употребяваните клечки замърсяват природата и носят заплаха за нейните жители.

Пластмасовите клечки са измежду 10-те най-често срещани боклуци по шотландското крайбрежие, демонстрират изследвания на екологични организации. Природозащитниците са разкрили приблизително по 29 клечки на 100 метра изследвани плажове. Няколко стотин от клечките неотдавна се озоваха на един от известните плажове в страната, което в допълнение разтревожи еколозите.

Канализационната мрежа на Шотландия всекидневно събира и преработва към 945 млн. литра отпадъчни води. Тя обаче не е пригодена да преработва дребни пластмасови предмети като клечките за уши, които се изхвърлят в природата. Морските животни и птици постоянно ги гълтам, а това нерядко е смъртоносно.

 Снимка 333958
Източник:

През последните години екологични организации организираха редица акции, с цел да убедят потребителите да преминат към надалеч по-безопасните биоразградими клечки за уши. Инициативата им междинна поддръжката и на управляващите, които се взеха решение на възбраната.

" Забраната за пластмасови клечки за уши ще бъде явен знак за нашата упоритост да се оправим с пластмасите, които замърсяват крайбрежните региони и да демонстрираме по-нататъшно водачество по този въпрос. Въпреки другите акции, хората не престават да изхвърлят отпадъците в тоалетните си и това би трябвало да спре ", съобщи шотландският министър на околната среда Розана Кънингам.

Повечето огромни търговци на дребно в Шотландия към този момент минаха към продажбата на хартиени клечки за уши, само че пластмасовите към момента се оферират в комерсиалната мрежа. Има няколкостотин марки, които се внасят от Китай и се продават от по-малки търговци на дребно, свидетелстват екоорганизации.

Cotton bud sticks everywhere on our beach clean pic.twitter.com/62ruGSKVn8
— TCV Solent Coast (@TCVSolent) 4 март 2016 година

" Тези артикули са изцяло ненужни, защото биоразградимите други възможности са елементарно налични. Всички, които имат интерес да опазят нашата природа би трябвало да се включат ", уточни Кънингам.

Подкрепа от бизнеса

През 2017 година фармацевтичният колос Johnson & Johnson стана първият огромен производител, който се отхвърли от пластмасата.

Всички огромни търговски вериги последваха този образец, като минаха или дадоха обещание да преминат към клечки от биоразградима хартия. Веригата супермаркети Waitrose пресметна, че с помощта на тази самодейност е икономисала използването на 21 тона пластмаса.

 Снимка 333960
Източник:

" Тази прогресивна стъпка ще бъде приветствана от всички, които са видели пластмасовите клечки, които замърсяват плажовете ни и повреждат дивата ни природа ", съобщи Аласдеър Нийлсън, който управлява план против използването на клечките.

" Забраната ще поддържа виновните компании, които към този момент са извадили този пластмасов продукт за еднократна приложимост от рафтовете си. Да се ​​надяваме, че това ще докара до по-голяма смяна в метода, по който използваме и оценяваме пластмасите ", изясни Нийлсън.

Екологичните организации приветстват радикалната концепция на управляващите. " След като открихме повече от 3500 пластмасови клечки на плажове в Шотландия през 2017 година, сме щастливи да чуем проектите за възбрана на производството и продажбата им в Шотландия ", декларират природозащитниците.

 Снимка 333959
Източник:

Според тях пластмасовите артикули за персонална хигиена носят доста по-голяма щета, в сравнение с изгода. " За неща, които може би се употребяват единствено за 5 минути, с цел да си почистим ушите или да си сложим грим, те могат да имат големи последствия за океаните ни в продължение на стотици години ", предизвестяват те.

" Пластмасата задушава нашите морета и унищожава дивата природа, а милиони птици, риби и бозайници годишно умират поради пластмасите в океаните. Те се срещат в храната, която ядем, и във водата, която пием. Запазването на океаните ще изисква по-нататъшни амбициозни дейности от страна на държавните управления, промишлеността и потребителите ", сподели доктор Линдзи Додс, началник на морската политика в WWF.

Според екологичните организации главната отговорност е на потребителите, които сами вземат решение какви артикули да употребяват и по какъв начин да ги изхвърлят. Или казано по-просто - опазването на природата зависи от всеки един от нас .

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР