Шоковото нарастване на доходността по референтните 10-годишни щатски облигации е

...
Шоковото нарастване на доходността по референтните 10-годишни щатски облигации е
Коментари Харесай

Шоковото нарастване на доходността по облигациите е временно, твърди икономист

Шоковото повишаване на доходността по референтните 10-годишни щатски облигации е краткотрайно. Това съобщи пред Си Ен Би Си кономистът Дейвид Ройзънбърг, президент на Rosenberg Research.

„ Този пазар за облигации е в положение на коренно свръхпродаден. Доходността ще се върне на равнище от 1% “, сподели той.

Доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги приключи седмицата при ниво от 1,41%, като от началото на годината тя е повишена с 55% до 52-седмиче връх.

Основните опасения на Уолстрийт са, че скокът се дължи на растеж на инфлацията, а не на краткотраен скок на търсенето, обвързван с икономическото възобновяване.

„ Моят проблем с тази позиция е че всички тези тласъци имат краткотраен темперамент и няма да бъдат фактор през идната година, когато ще се надигнем пред един тип фискална бездна “, разяснява Роузънбърг. Той обаче не изключва опцията доходността по референтните облигации да доближи до 2%.

„ Скок до 2% при 10-годишните дцк ще се равнява на 3% и от горната страна в края на 2018 година Това е актив, който сигурно ще желаете да купите “, добави президентът на Rosenberg Research.

Макар че Роузънбърг чака инфлационните паники да отшумят, той към момента вижда проблеми за фондовия пазар. В момента той гледа с скептицизъм на акциите на софтуерните колоси. Той обаче не смята скока в доходността по облигациите за главната причина показателят Nasdaq да падне с 5% през последната седмица.

„ Реалността е, че множеството то тези акции доближиха своя пик и започнаха да вървят надолу още преди няколко месеца, подложени под напън от тежестта на личното си надценяване “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР