Шоколадовите бонбони са много разпространен продукт в цял свят. Те

...
Шоколадовите бонбони са много разпространен продукт в цял свят. Те
Коментари Харесай

Ето как ни мамят с броя на бонбоните в кутията

Шоколадовите бонбони са доста публикуван артикул в целия свят. Те се употребяват за всички типове празници като почерпка, като подарък, а от време на време хората ги купуват и с цел да се поглезят. Поради огромния интерес на пазара се предлага доста богат подбор. Разнообразието е както във типа, размера, формата и размера на опаковката, съпроводена от целофан, форма за слагане на бонбоните и обвивка на бонбоните, по този начин и при самите бонбони - те имат друг тип, форма, величина и размер. Всеки производител самичък избира размера, дизайна, типа и формата както на кутията за бонбони, по този начин и на самите бонбони, според от задачата, която преследва, тъй като няма открити стандарти за това.

Потребители се свързаха с нас и ни споделиха, че когато си купуват шоколадови бонбони, с цел да почерпят за някакъв мотив (имен ден, рожден ден, годишнина), не могат да се ориентират по кутията какви бонбони да си закупят, оповестяват от " Активни консуматори ". Обикновено с огромно отчаяние след покупката на огромна кутия шоколадови бонбони те откриват, че огромната кутия не значи доста на брой бонбони. Също потребителите споделят и неудобството при преместването на огромни и обемни кутии. Много рядко се срещат бонбониери, които са в същото време дребни като размери и компактни, а и имат относително огромен брой бонбони по отношение на размера на кутията.

Ако си купувате шоколад, размерът на опаковката е стилен и се асоциира с размера на шоколада, оттова и с неговото тегло. Не е нужно да се вглеждате в надписите за тежестта на продукта, тъй като можете да се ориентирате асоциативно по размера на опаковката – колкото по-голяма опаковка, толкоз повече шоколад. При бонбоните обаче напълно не е по този начин. Може да имате огромна опаковка с дребен грамаж и назад – дребна кутия, само че с повече наличие. Решихме да проверим съотношението на размера на кутията на бонбоните и размера на самите бонбони и да подредим резултатите, тъй че да се получи фотография на пазарната обстановка. Целта ни е да разберем, когато потребителите си закупят шоколадови бонбони, каква част от тяхната бонбониера е цялостна с въздух и разнообразни подложки за бонбони, които запълват доста място в кутията, и какъв е в действителност действителния размер на бонбоните в кутията. Реално защо плащаме – за кутия цялостна с въздух или цялостна с бонбони.

Някои производители вършат дребни, леки и компактни кутии за бонбони, които са лесни за превозване и не заемат доста място. В тези кутии бонбоните са компактно подредени без непотребни пространства в кутията, които нормално се запълват с разнообразни подложки и форми за слагане на бонбоните. Такива производители постоянно залагат повече на качеството на самите бонбони, а не толкоз на опаковката, тъй че не е нужна огромна и обемна опаковка, която да притегля вниманието на потребителите. Те също икономисват и разноски за опаковки и генерират по-малко боклук.

Други производители създават огромни и обемни кутии за бонбони, които мъчно се транспортират, заемат доста място и в тях доста огромна част от пространството в кутията е запълнено с разнообразни подложки и форми за слагане на бонбоните. Тези производители нормално залагат повече на типа на опаковката, в сравнение с качеството на самите бонбони. Тези кутии основават визията за огромна бонбониера с доста на брой бонбони, само че в действителност кутията е огромна, само че бонбоните в нея са по-малко от предстоящото. Чрез този търговски трик доста от потребителите се подлъгват от опаковката на бонбоните и купуват огромни кутии с малко наличие. Явно че този метод се радва на задоволителен потребителски интерес, тъй като на процедура множеството производители го ползват. Въпросът е: " Дали потребителите си дават задоволително сметка за това? “ Нашата задача е да повишим информираността на потребителите, тъй че всеки един от нас да има опцията да взема осведомени решения.

В проучването са включени 39 търговски марки бонбони, закупени от огромни търговски вериги. По-подробно резултатите от извършеното проучване са показани в таблицата./ вижте галарията/

Големи кутии с малко заряд

От проучените 39 търговски марки единствено в две процентът на запълване е над 50%. Това са Merci 250g (72% запълване) и Selection Chocolate (69%). На другия полюс с 10% и по-малко запълване на размера на кутията са марките Suchard Lucia (10%), Черноморец (10%), Дръвчета (10%), Cherry (9%), Тройка (8%), Roshen Chocolateria (7%), Roshen Compliment (7%), Magnifique (7%) и Елит Gourmet Collection (6%). Всички останали марки се разполагат в диапазона от 11% до 29%.

Шоколад от 100 гр. се побира в опаковка с размер от към 110 куб. см., а бонбоните с минимум тегло в изследването Daris Cherry (с тегло от 105гр.) са опаковани в 813 куб. см. Това значи, че в опаковката на бонбоните могат да се поберат близо 8 шоколада!

Опаковката като боклук

Скоро откакто напусне магазина, всяка опаковка се трансформира в боклук. Във времена, когато потребителите отдават все по-голямо значение на грижата за природата, по-икономичните опаковки, които генерират по-малък боклук, би трябвало да се насърчават. От тази позиция с минимум тегло са Selection Chocolate (14гр.), Merci 250g (22гр.), Milka (27гр.) и Toffifee (29гр.). На другия полюс са Елит Gourmet Collection (199гр.) Merci (143гр.) и Черноморец (130гр.). С други думи, с пазаруването на една кутия Елит Gourmet Collection ще генерирате същото тегло боклук, колкото в случай че купите 14 кутии Selection Chocolate. Време е производителите да се замислят и върху този аспект.

Има ли нарушавания?

Много хора ще възкликнат, че сходни практики би трябвало да се глобяват. На такива реплики би трябвало да кажем, че понастоящем не съществуват регулации или законови условия, които да са нарушени. Производителите имат право сами да преценят какво количество в каква опаковка да оферират. Важното е потребителите да са осведомени и да не се оставят на импулса и бързата образна преценка при извършване на покупки, а да вземат оптимално осведомени решения. Трябва да сложим и въпроса за генерираните боклуци от опаковки и каква е отговорността на производителите за намаляването им посредством потребление на по-малки опаковки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР