Шокиращите кадри на тела, пръснати из улица в украинския град

...
Шокиращите кадри на тела, пръснати из улица в украинския град
Коментари Харесай

Експерт: Снимки на военните престъпления в Украйна няма да са достатъчни в съда

Шокиращите фрагменти на тела, пръснати из улица в украинския град Буча, приказват за военни закононарушения, само че представянето на юридически доказателства, а още повече осъждането на отговорните, е мъчителна задача, предизвести интернационален специалист. Това предизвестява Филип Грант, шеф на неправителствената организация " Трайъл ", профилирана в битката против безнаказаността при закононарушения против човечеството, в самото начало на изявление с Агенция Франс Прес.

" Самите фотоси рядко се считат за решаващи доказателства. Те могат да покажат значими детайли, само че няма да разкрият цялата история ", прибавя той и предлага да се подхожда с " нерешителност " и напомня за операции и неправилни тълкувания в предишното.

Споменът за подправеното кръвопролитие в Тимишоара, Румъния, през 1989 година още е жив, също както този за напълно действителното в Катин през 1940 година, осъществено от Съветския съюз, който упрекна за него нацистите.

Публикуваните в интернационалните медии фотоси и видеозаписи от Буча, показващи тела на улицата, някои с вързани зад тила ръце или отчасти обгорели, както и всеобщи гробове, провокира интернационално отвращение.
 Снимка: АР/БТА
Украинските управляващи настояват, че съветски бойци са избили мирни жители - нещо, което Москва отхвърля, като упреква украинските управляващи, че са инсценирали всичко.

Военно закононарушение

" В съответния случай с Буча наподобява много ясно, че са били осъществени военни закононарушения ", споделя Грант.

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи във вторник, че " всичко сочи към това, че мирни жители са били съзнателно взети на прицел, което съставлява де факто военно закононарушение ".

Но Филип Грант акцентира, че единствено фотосите не разрешават да се припише тази отговорност на съответно лице или група.

" Дори в случай че определите, че руснаците са го създали, би трябвало да знаем кой го е наредил. Дали е (руският президент) Владимир Путин? Дали е командващият на терен? Дали е бандитско поделение? ", изяснява той.

" От позиция на наказателната отговорност е прекомерно рано да се каже кой ще би трябвало да се яви на съд за тези закононарушения, акцентира Филип Грант. - Процес, който ще бъде дълъг и комплициран. "

Международният углавен съд, Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида и все по-голям брой страни желаят следствие на военните закононарушения, осъществени в Украйна от началото на съветското настъпление на 24 февруари, само че Грант предизвестява, че ще им следва " доста работа за извършване ".
 Снимка: AP/БТА
Престъпление и наказване

" Първата стъпка във всяко сходно следствие е да се уверим, че е било осъществено закононарушение. Това може да наподобява явно, само че не постоянно е по този начин, напомня Грант, изключително в подтекста на една война. - По време на война убиването на хора може да е законно. Смъртта на боец по време на борба не се счита за закононарушение. Но в случай че той бъде погубен, откакто е бил ранен или покорен, към този момент става такова. Ако бойци бъдат убити в борба и заровени в общ гроб, това не е закононарушение. Но в случай че намерите в всеобщия гроб семейство цивилни, евентуално е закононарушение. "

Експертът счита, че, откакто бъде несъмнено, че е било осъществено закононарушение, следва постоянно по-сложната задача да се дефинира кой е виновен за него.
 Снимка: БТА/АР
" Военните закононарушения включват голям брой нива на отговорност в цялата командна верига и до самия й връх. В последния случай най-трудното е да се получи достъп до обвинените ", проучва Грант.

" Ако украинското следствие демонстрира наказателната отговорност на Путин, би трябвало да заловите лицето. Това няма да е елементарно, само че е допустимо ", счита той.

За военните закононарушения не съществува отминалост. " Освен самият президент Путин евентуално има стотици лица в апарата на службите за сигурност, които може в някакъв миг да бъдат държани виновни, без даже да приказваме за бойците на терен ", счита Грант.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР