Шокиращ полски документален филм, отчасти заснет със скрита камера, който

...
Шокиращ полски документален филм, отчасти заснет със скрита камера, който
Коментари Харесай

Шокиращ документален филм представя срещи на свещеници педофили с жертвите им

Шокиращ полски документален филм, частично сниман със скрита камера, който показва срещи на свещеници педофили с жертвите им, е бил гледан пет милиона пъти единствено за 36 часа след публикуването, съобщи Франс прес.

Филмът със заглавие " Само не казвай на никого " , чийто създател е самостоятелният публицист Томаш Секелски, съдържа и обвиняване против високопоставени църковни чиновници за слабостта или неналичието на наказания.
Разпространяването му две седмици преди изборите за Европейски парламент може да се отрази отрицателно върху ръководещата консервативна партия " Право и правдивост ", която обявява своята католическа еднаквост и съюза си с църквата.
Без непосредствено да разяснява кино лентата, водачът на " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи, че причинителите на полови похищения против малолетни би трябвало да бъдат сурово наказвани, без значение дали са свещеници или звезди (намек за режисьора Роман Полански). Качински акцентира, че се готвят промени в полския углавен кодекс, по силата на които причинителите на такива похищения ще може да бъдат осъждани на затвор до 30 години.
" Силно съм разчувствуван от това, което видях във кино лентата на Томаш Секелски. Моля амнистия за всички рани, нанесени от хора на църквата ", съобщи архиепископ Войчех Поляк, примас на полската черква.
Полският лауреат на Нобелова премия за мир Лех Валенса прикани католическата черква да предотврати по-нататъшни полови похищения против деца от духовници, съобщи Ройтерс.

Един от показаните във кино лентата свещеници е Франчишек Цибула, който е бил изповедник на Валенса в продължение на 15 години - от 1980 година, когато е съосновател на профсъюза " Солидарност ", оказал помощ за свалянето на комунизма, в интервала, когато става първият демократично определен президент през 1990 година и до края на мандата му през 1995 година

" Мъчно ми е като разбрах, че моят капелан се е държал толкоз зле ", съобщи Валенса, представен от всекидневника " Полска Таймс ".

Полша е една от страните с най-вече вярващи в Европа и католическите свещеници се радват на високо равнище на обществен авторитет. Близо 85 на 100 от 38-милионното население на страната се дефинират като католици, а към 12 милиона всяка неделя вървят на литургия, само че и тя не бе пощадена от свадите със полови похищения и обвинявания, че висши духовници са прикривали сходни случаи, отбелязва Ройтерс

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР