Шокирашо изявление направи тази сутрин в тв ефира депутатът от

...
Шокирашо изявление направи тази сутрин в тв ефира депутатът от
Коментари Харесай

Венко Сабрутев поиска от РСМ да ни върне мощите на цар Самуил, а те са в Гърция

Шокирашо изказване направи тази заран в тв ефира депутатът от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев - изиска Скопие да ни върне костите на цар Самуил.

„ Северна Македония и наложеното ѝ несъгласие за присъединението и в Европейския съюз не е водеща тематика за хората към сегашния миг. Няма да вдигнем ветото, в случай че Северна Македония не даде гаранции и жестове, че ще извърши уговорките си. Един подобен жест е връщането на костите на цар Самуил у нас. “ Това съобщи депутатът от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев пред Българска национална телевизия.

Костите на цар Самуил обаче се намират в Гърция и България от дълго време води договаряния в гръцките управляващи за тяхното връщане. Те не се намират под юрисдикцията на Скопие и да се слага като изискване пред районен съд Македония връщането им в България в подтекста на повдигане на ветото е необяснимо, в случай че Сабрутев не е объркал историята, написа „ Епицентър. Бг “.

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „ Свети Ахил " на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос допуска, че това са гробовете на Самуил, племенника му и финален държател на първото българско царство Иван Владислав, шурей му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Гърция е подготвена да направи замяна за костите, в случай че получи няколко остарели византийски ръкописа, които в този момент се намират в България. Този въпрос бе неведнъж поставян пред Бойко Борисов по време на неговото ръководство, само че българските историци и по-специално проф. Аксиния Джурова, която съхранява тези византийски ръкописи, отхвърлят да създадат тази замяна.

От своя страна министър председателят Кирил Петков сложил „ задача “ пред български историци да създадат всичко допустимо, да дадем на гърците, каквото желаят, с цел да получим мощите на цар Самуил, „ тъй като с този акт желал да остане в историята “.

Според депутата от Политическа партия Венко Сабрутев настоящите тематики за хората са инфлацията, цените на горивата и газовата рецесия, а не Северна Македония. Македония би трябвало да извърши своите задължения и да направи жестове към България, с които да удостовери пред българския народ, че ще промени своята политика, акцентира Сабрутев.

По думите му следва да се търси народен консенсус за Северна Македония и няма по какъв начин да се чака еднолично решение по тематиката. Всяка една институция би трябвало да стъпи в своята роля, би трябвало да се приказва с президента, държавното управление и да има национално единодушие измежду хората, изясни Сабрутев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР