Шофьорите в градския транспорт масово продават билети вместо кондукторите, подобно

...
Шофьорите в градския транспорт масово продават билети вместо кондукторите, подобно
Коментари Харесай

Пътниците в Пловдив се таксуват като в селски рейс

Шофьорите в градския превоз всеобщо продават билети вместо кондукторите, сходно на междуселските автобуси. Повече от половината рейсове потеглиха през лятото по „ новата” система, макар че от 2016 година пловдивчани чакат електронно таксуване, за което общината е платила 20 млн. лева

Проблемът е, че някои водачи оставят единствено предна врата за качване и слизане, с цел да късат билети и да ревизират картите. На опашка се натрупат десетина изнервени пасажери и до момента в който тя се изниже, зад автобуса се натрупва колона от коли. Други водачи пък продават билетчета в придвижване като в маршрутките или карат пасажерите, съумели да се настанят, да притичват до кабината с картата или левчето.

Превозвачите икономисват заплатите на кондукторките,

само че за пасажерите това несъмнено основава стеснение.

Безкондукторното таксуване от този вид е въведено най-много по линиите, които се обслужват от компания „ Автотранс 2000”. В дребните автобуси, кръстени от народа „ щъркели”, неналичието на кондукторите е добре пристигнала, защото по тесните коридори съвсем е невероятно да се разминат двама души.

„ Няма кондуктори. Това е непривлекателна работа и все по-малко искащи има да обикалят с рейса по цялостен ден”, изясни шефът на „ Автотранс 2000” инж. Димитър Чолаков. А на въпрос за какво не оферират по-високо възнаграждение, отговори: „ Откъде да вземем пари за по-високи заплати?

Билетчето от години си стои на един лев,

а горивото единствено за един месец отиде на два лв. и нагоре”.

Превозвачите питат по кое време ще влезе в действие надграждането на електронната система, с цел да може единствено в изключителни случаи водач да продава билети. Зам.-кметът по превоз Тодор Чонов увери, че сега се приготвя социална поръчка за избор на реализатор. Идеята е с изключение на със сегашните карти пасажерите да се таксуват благодарение на мобилно приложение посредством дебитна карта.

Шофьорите също имат концепция - да отпадне задължението да стопират на спирките, когато няма пасажери за качване и слизане. Костадин Тотков, " деец " в градския превоз, дава за образец автобусния превоз в Англия. Там, в случай че не натиснеш бутона в автобуса, лидерът не е задължен да спре. А който е на спирката, подвига ръка. По същия метод е и в немската столица.

Ние толкоз ли сме богати,

пита риторично Тотков и изяснява, че при прекъсването се губи гориво и време, а също така се изхвърлят повече газове. Тотков добавя, че всички нови рейсове на компанията са оборудвани с работеща сигнализация.

Наредбата за транспорт на пасажерите, призната от Общинския съвет, задължава водачите да не подминават спирките. Налагат им санкции до 300 лв., в случай че пасажерите се оплачат, че това предписание не се съблюдава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР