Шофьорите с рисково поведение на пътя ще плащат задължителната застраховка

...
Шофьорите с рисково поведение на пътя ще плащат задължителната застраховка
Коментари Харесай

Шофьорите с нарушения ще плащат Гражданска отговорност с до 400% надценка

Шофьорите с рисково държание на пътя ще заплащат наложителната застраховка " Гражданска отговорност " с до 400% надценка, а спазващите прецизно разпоредбите ще употребяват отстъпка с до една четвърт от сумата, написа dnevnik.bg.

Това планува проектонаредба на Комисията за финансов контрол (КФН) за въвеждане на системата " бонус-малус ". Новият метод планува финансови насърчения за правилните водачи и тежести за пренебрегващите разпоредбите.

Регулаторът одобри през днешния ден на първо четене план на Наредба за единните условия за коригирането на застрахователната награда. Избраният от предложенията на интернационалния съветник вид е резултат от активността на работна група, която включваше специалисти от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на превоза и известията, се споделя в прессъобщението..

 

Предложената система " бонус-малус " ще се ползва на територията на Република България.

 

Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е еднакъв на базовата застрахователна награда – наградата, както е избрана от застрахователя без спомагателни промени.

 

Ще бъдат въведени седем класа бонус (1-7), които ще се ползват към притежателите на коли с безрисково държание на пътя и за които наградата ще се понижава. Максималното понижение ще бъде с 25 на 100 от базовата награда.

 

Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се ползват по отношение на притежателите с рисково държание на пътя, за които наградата ще се усилва, като оптималното нарастване ще бъде 400% (четири пъти) по отношение на базовата награда.

 

При въвеждане на системата всички притежатели на моторни транспортни средства ще бъдат сложени в базовия клас и няма да получават нито нарастване, нито понижение на застрахователната награда.

 

Ако през първата година не са осъществени нарушавания по пътя, нито са изплащани компенсации за породени вреди, притежателят ще минава в идващия по-нисък клас и при последващо подписване на застраховката ще получава понижение. Когато са породени вреди или нарушавания при придвижването по пътищата, " бонус- малус " класът на притежателя и надлежно автомобила ще пораства и при следващо подписване на застраховката наградата ще се усилва.

 

Нарушенията според от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории. Най-леките са в първа категория и ще усилват " бонус-малус " класа с една степен.

 

Най-тежките нарушавания са в седма категория с деветнадесет степени, като притежателят или автомобилът отиват в най-високия " бонус-малус " клас, се споделя в известието.

 

За да се избегнат операции, " бонус-малус " класът на автомобила ще се резервира и при неговото прекачване, както и при преустановяване на регистрацията.

 

С плана на разпоредба се цели основаването на механизъм, който да докара до по-справедливо систематизиране на застрахователната награда сред лицата, които подписват застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, твърди КФН.

 

Регулаторът има намерение по този метод и да подсигурява финансовата непоклатимост на системата, тъй че да не се заплашва платежоспособността на застрахователния пазар.

 

КФН предвижда, че режимът няма да провокира събирането на по-високи междинни награди от пазара, нито да способства за понижаване на тези междинни награди.

 

Крайната и най-съществена цел е да се основат условия за понижаване на пътнотранспортните катастрофи и изключително на тежките, които водят до загуба на човешки живот или трайно инвалидизиране и по този метод да бъдат предотвратени както персонални премеждия на жертвите на такива катастрофи и техните близки, по този начин и да бъдат лимитирани вредите за страната и обществото, се показва в известието.

 

Проектът на разпоредба и претекстовете, както и отчетът на консултанта, са оповестени на страницата на Комисията за финансов контрол за публично разискване в границите на 30 дни: http://www.fsc.bg/bg/normativna-uredba/obshtestveni-konsultatsii/>


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР