Шофьорите на тирове манипулират тахографите на камионите и карат часове

...
Шофьорите на тирове манипулират тахографите на камионите и карат часове
Коментари Харесай

Скрита камера показа как и кой превръща камионите по родните пътища в камикадзета убийци

Шофьорите на тирове манипулират тахографите на камионите и карат часове без почивки. Скрита камера влезе под прикритие в автосервизите, където се инсталират устройствата, написа Нова телевизия. Опашките по границата са една от аргументите за това да има сходен вид операции. Целта е икономисване на време, преследване на доставки и облаги, прибавя малкия екран.  
Със скритата камера е притежател на камион, подготвен да заплати на който би трябвало, с цел да получи система за операция на тахографа. Препоръчват му един от най-хубавите майстори в занаята. Намира се в предградията на Видин.

Срещу 600 лв. майсторът ще инсталира платка към цифровия тахограф, която ще прекъсва сигнала от датчика на скоростите на камиона. Така машината ще се движи, а данните на тахографа ще демонстрират, че той не се движи. Манипулацията се задейства от магнит.

Магнитът, с който водачите включват режима за подправяне на данните, коства 8 лв. и се продава на доста места у нас.

Наема се камион и се посещава дребния фамилен сервиз. Платката, която стопира датчика за скоростите, е подготвена и майсторът я инсталира зад тахографа. Следва спиране на втория сигнал към тахографа, а синът на майстора ще добави още една екстра. Манипулация, с която камионът ще може да се движи над разрешената скорост от 90 километра в час.

Прави се протокол и плащаме. Точно този миг чакат няколко институции, ситуирани наоколо - инспектори от Държавната организация за метрологичен и механически контрол, Автомобилна администрация и Икономическа полиция.

Майсторът и синът му се заключват в дома си. След няколко часа тишината е нарушена. Младият асистент в тъмния поминък излиза от у дома. Съпругата на майстора, която се води шеф на фамилния бизнес, идва, с цел да избави сина си.

По-късно пристрастеностите стихват, само че институциите още веднъж не получават достъп до гаража и документите от активността на компанията. По-конкретно инспекторите търсят протокола от камиона с преправения тахограф. Законът се оказва безпомощен проверяващите да си свършат работата. Затова с камиона отиваме в сервиза, с цел да установим осъщественото закононарушение.

След като изрично е открито манипулирането на тахографа със скритите камери е редно да се създадат замервания и в действителен сертифициран сервиз. Специалист смъква тахографа и вади манипулиращата платка. Устройството е задоволително сервизът да понесе санкция от 5000 лв.. Доказателствата обаче ще отидат в прокуратурата.

По данни на Агенция „ Пътна инфраструктура” страната ни прекосяват към 10 000 камиона на денонощие. Дори и единствено една десета от тях да са с манипулиран тахограф, по пътищата се движат 1000 бомби със закъснител. 1000 водачи карат без нужната отмора. Резултатът от това е забележим - съвсем всеки ден у нас има злополука с присъединяване на тир.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР