Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни

...
Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни
Коментари Харесай

Шофьорите да тръгват на път с коли, подготвени за зимни условия Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/11/18/shofiorite-da-trygvat-na-pyt-s-koli-podgotveni-za-zimni-usloviia.589641

Шофьорите да потеглят на път с коли, готови за зимни условия, предизвестиха от Агенцията „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) поради прогнозите за значителни превалявания и вятър.

За през днешния ден е избран жълт сигнален код за рисково време в Южна България и оранжев сигнален код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите са за обилни количества дъжд и мощен вятър. Очаква се намаляване на температурите. Ще има условия за виелици и заледявания, означиха от пътната организация.

От АПИ приканиха водачите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост, да не подхващат внезапни маневри. Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на снегопочистващата техника, подсетиха от организацията.

Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) предприе превантивни дейности по отношение на предстоящата динамична метеорологична прогноза в страната. До регионалните шефове бяха изпратени инструкции за предприемане на спомагателни ограничения по отношение на предстоящи мощни ветрове и превалявания.

От дирекцията оповестиха, че в Националния действен център е постъпила информация за метеорологичната конюнктура, съгласно която предстоят мощни ветрове и превалявания. За през днешния ден е разгласен оранжев код за мощен северозападен вятър със скорост 10 - 15 м/секунда. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да доближат до 25-30 м/секунда.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв. м се чакат в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през идващите 48 часа това може да докара до повишение на речните равнища в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн.

Допълнителни указания са дадени и на районните дирекции „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ за повишение на готовността при пораждане на изключителни обстановки. За прогнозите са известени и шефовете на полицейските ръководства в областите с оранжев код.

Жълт и оранжев код за мощен вятър, за обилни превалявания и за първи сняг разгласи за през днешния ден Националният институт по метеорология и хидрология.
(БТА, Таня Тодорова)

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР