Шофьорът, който блъсна и уби дете на пътя в село

...
Шофьорът, който блъсна и уби дете на пътя в село
Коментари Харесай

Правят нови експертизи на катастрофата с убито дете в Анево, шофьорът се призна за виновен

Шофьорът, който блъсна и умъртви дете на пътя в село Анево се призна за отговорен и изиска от съда кратко разследване. 73-годишният пенсионер Денчо Денчев се изправи пред магистратите и изрази съжалението си към родителите и околните на детето. Той пожела делото да се гледа по съкратената процедура, без разпит на очевидци и движимости лица, което по закон ще му подсигурява с 1/3 по-лека присъда.
Прочетете още
Катастрофата стана на 13 април 2022 година на основен път в селото. Тогава автомобилът, ръководен от Денчев блъска  53-годишната Цонка Милева и нейната 2-годишна внучка Светозара, като момиченцето умира на място, а дамата е откарана в болница. Те са пресичали на нерегламентирано за това място без знаци и пешеходна пътека. Пред него е имало различен автомобил и е имало понижена видимост. Зад шкодата на Денчев се е движел полицейски автомобил, като униформените са станали очевидци на злополуката. Първоначално тестванията на водача реагираха позитивно на марихуана, само че в следствие се оказа, че пенсионерът не е използвал опиати.

В актуалното произвеждане против Денчо Денчев са повдигнати обвинявания за причиняване на гибел по несъобразителност на детето и за нанасяне на телесни повреди на 53-годишната му баба, в резултат на нарушение Закона за движени по пътищата.

Данчо Денчев живее в Чехия, където обитава като пенсионер. Там са децата му и живее с тях. В България има апартамент в Казанлък. Към момента той е с мярка за неотклонение „ подписка ” и възбрана да напуща рамките на страната.

В днешното съвещание юристът му Владко Мерджанов изиска смяна на мярката на Денчев с претекста, че са минали повече от 18 месеца от налагането ѝ, а в този интервал клиентът му не е виждал околните си, които са в Чехия и повече от 2 години не е плащал налозите си там.

„ Има даже призовка от чешките управляващи да се яви на дело за подялба ма парцел ”, добави юристът.

Мярката му за неотклонение обаче не се оказа приоритет за правосъдния състав, защото магистратите откриха неточности и несъгласия в обвинителния акт и пропуски в направената в хода на досъдебното произвеждане автотехническа експертиза. Съдия Розалия Шейтанова реши, че делото би трябвало да се върне на прокуратурата за премахване на грешките и назначи нова сложна експертиза. Предвид това не се наложи да се вземе отношение по разглеждането на мярката за неотклонение и тя остана непроменена все още.

Съдебният състав даде насоки в новата експертиза да бъдат включени правосъдните медици и вероятно още един автоексперт, с цел да се опише цялостно механизма и ситуацията към злополуката.

Част от непълнотите в настоящето експертно проучване са, че не е ясно къде тъкмо е бил автомобилът по време на пресичането, не е посочено по кое време е натисната спирачката, не е посочена позицията на детето у дамата. Освен това не е ясно имало ли е пряк удар на детето, не е ясно и с коя позиция автомобилът е блъснал пресичащата жена.

Съществуват и още обстоятелства, които са разказани от прокурора, само че не са посочени от експертизата - не е ясно къде навръх пътя е настъпил удара, не е посочено имало ли е придвижване на други МПС-та, не е разказан и точният механизъм на конфликта, както и броя на телесните повреди на бабата.

Според магистратите липсва и изложение за съществуване на маркировка и дали е имало пътни знаци. Не е разказано и какво са възприели служителите на реда които са се движили зад автомобила.

„ Всички тези пропуски би трябвало да бъдат изгладени, което е в полза на страните, с цел да имаме обективен развой ”, приключи арбитър Розалия Шейтанова.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в 7-дневен период пред Пловдивския апелативен съд.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР