Шнорхел-маски за гмуркане, приспособени за защита от коронавирус са на

...
Шнорхел-маски за гмуркане, приспособени за защита от коронавирус са на
Коментари Харесай

Приспособени срещу COVID-19 шнорхел-маски скоро ще бъдат пробвани в българска болница

Шнорхел-маски за гмуркане, приспособени за отбрана от ковид са на път към нуждаещите се български медици и пациенти.
Идеята, заимствана от италианската процедура на битката със болестта, бързо заинтригува запалянковци и у нас. Появиха се български планове за трансформация на спортните уреди. В момента се създават първите 100 бройки и скоро ще бъдат тествани в софийска болница, научи Actualno.com от един от основателите - финансистът Момчил Петров. Той и IT-специалистът и откривател Михаил Ангелов, съветвани от доктор Благомир Здравков (на снимката) от Фондация за качествено детско опазване на здравето, оферират два разновидността за различно приложение на оборудванията за гмуркане – като персонално защитно средство и като шлем за неинвазивна вентилация при заболели с дихателна непълнота .
" Става въпрос за модифициране на маски за плуване и шнорхелинг, които са на " Декатлон ", посочи доктор Здравков и описа: " Първоначалната концепция за тях идва от френски инженерингов консорциум, взаимно с наши италиански сътрудници, като първата им концепция е тези шлемове, защото прилягат доста добре по контурите на лицето, да се употребяват за неинвазивна вентилация на пациенти, а на по-късен стадий някому хрумва, че биха могли да се употребяват и като защитни средства за личния състав ".
" Не сме измислили ние топлата вода. Новото, което привнасяме, е, че се опитваме да пригодим маските за шнорхелинг за филтрите " HME ", които са налични в България ", означи Момчил Петров. Според него, най-хубавият от плановете в тази тенденция се реализира сега в Чехия, в техния механически университет. " Но там има огромно количество филтри, които са NATO/RD 40 mm стандарт, а в България са изчерпани и работим с това, което е налично ", означи той. " В последната ми връзка с чехите, те споделиха, че към този момент и те създават вид за HME филтри ", добави Петров.
Българските модификатори възнамерявали да употребяват общоприетите за тези маски филтри, само че били ориентирани от доктор Здравков към доста по-евтиния и ликвиден вид – да бъдат приспособени маските за така наречен антибактериални филтри, които лекарите употребяват при всички пациенти на апаратна вентилация и подлежащите на обща интубационна упойка. " Хубавото на тези филтри е, че те изрично обезпечават отбрана против вируси и бактерии, евтини са, безусловно налични са за всяко лечебно заведение със конструкция за интензивно лекуване и анестезиология и за тях към момента няма недостиг, защото се оферират от доста медицински компании на налични цени ", разясни доктор Здравков.
Той описа, че още при започване на епидемията у нас, при първите обявени случаи, с сътрудници пробвали да намерят цели лицеви маски за респираторна отбрана на личния състав, само че наличностите в Западна Европа към този момент били блокирани и представителствата им в България отказали доставка.
Впрочем, в това време " Декатлон " блокира и наличните в България маски от марката, която се модифицира. В публично известие към потребителите. " По никакъв метод не насърчаваме закупуването и модифицирането на наши артикули за, друга от главното им предопределение ", декларират от компанията, само че и показват подготвеност по отношение на пандемията да сътрудничат на здравните институции и разнообразни проучвателен центрове или лечебни заведения за определяне дали маската може да бъде модифицирана и дали сходни модификации са използвани. " ", безапелационни са от компанията.
" В момента има 900 маски, които са блокирани в България от самия търговец – желае публично позволение от Министерството на здравеопазването ", разяснява Момчил Петров и описа, че екипът му е по отношение на компанията и със самия дизайнер на истинските маски, който се оказал българин, живеещ във Франция и в този момент си сътрудничат. " Комуникацията с дизайнера на истинската маска ни спести много време и опити, защото той знае по какъв начин работят въздушните потоци в нея, по какъв начин са проектирани. Разказа ни по какъв начин е проектирана маската и кое е вярно да се случва с потока на въздуха ", показа Петров.
Той е уверен, че скоро след тестванията с първите 100 бройки, екипът му, работещ напълно на доброволни начала, ще получи опция да преобразува всички налични в България маски. Петров отхвърли да заяви в коя българска болница ще се състои опитът .
" Първо желаеме да приключим положителната процедура със 100-те маски за софийска болница. Това ще ни разреши да се обърнем публично към Министерството на здравеопазването, с цел да създадем 900 маски за предотвратяване на медицинския личен състав ", показа още Момчил Петров. " В последно време си сътрудничим с други екипи, които работят по същата идея и това ни разрешава да вдигнем мащаба, тъй като съединението прави силата ", добави той, уверен в триумфа на идеята.
" Предимството на разработваните от шнорхел-маски шлемове е, че когато те влязат в приложимост, на сътрудниците няма да им се постанова да употребяват настрана маска за дихателните пътища, очила и шлем, защото маската на " Декатлон " покрива цялото лице, като горната ѝ част е обособена секция и в действителност обезпечава необятно зрително поле на този който я носи ", разясни доктор Здравков. " За сътрудниците, които биха употребили такива защитни маски в самите звена, където има инфектирани и където се правят инвазивни операции, е доста значимо да е съхранено цялото зрително поле на оператора, до момента в който с защитните очила това не е по този начин. Пак зависи какви са очилата, само че най-често лимитират зрителното поле ", уточни той. " Очакваното огромно преимущество на маската е, че не би следвало да се запотява . Сега това е огромен проблем, изключително когато би трябвало дълго да си с тези защитни средства “, означи още доктор Здравков.
" Предпазните средства са от витална значимост за медицинския личен състав. Такова равнище на защита има други възможности от вид противогаз, които са по-недостъпни и не оферират толкоз положително визионно поле ", безапелационен е Момчил Петров.
За другото изопачение на шнорхел-маските - за обдишване, той разясни, че с дребна трансформация на маската може да се подава О2 . " Проектирахме и вършим посредством 3D принтери клапани, които се свързват към болничните кислородни съоръжения ", посочи Петров и означи, че това е продуктът, който в началото е употребен в Италия.
Eто какво изясни за това приложение на маските доктор Здравков - " стъпката преди инвазивна вентилация, е неинвазивната, която за пациенти с коронавурсна зараза се предлага да се прави с каска или шлем – устройства, които в България съвсем няма в интензивните отделения. Идеята да се употребява каска или шлем за неинвазивна вентилация е, че с тях има доста по-малко аерозолно разпространяване, което води до понижен риск от болест. Ако има огромно аерозолно разпространяване от пациента при други начини на неинвазивна вентилация – лицева маска или назална канюла, има заплаха от болест на личния състав и близките. Затова точно на първо време са почнали да употребяват тези приспособени от шнорхел-маски шлемове в Италия, след това и сътрудници във Франция и в този момент към този момент са доста публикувани ".
Д-р Здравков е безапелационен, че до тяхното потребление за пациенти може да се прибегне, откакто целият разполагаем медицински запас за дихателно подкрепяне е привършен. " Все отново това е немедицинско средство и пациентът би трябвало да попълни декларация и да даде осведомено позволение за тази процедура. Той би трябвало да е на ясно, че това е приспособено устройство с немедицинска цел на произвеждане ", означи доктор Здравков.
Запитан по кое време чака да влязат в българската процедура приспособленията, той изрично съобщи: " Специално за пациентите, а и за отбраната на личния състав, би трябвало да кажем, че до момента в който не се тестват тези маски и експертите не кажат: " ОК, правят работа ", използването им ще е неоторизирано ". Наистина би трябвало време, счита той и разяснява: " Тук, при нас нещата се случват по-бавно, в сравнение с ни се желае. Колегите от Италия са работили много по-бързо, само че притиснати от събитията ". Д-р Здравков акцентира, че става въпрос за немедицинско произведение - " това не е здравно произведение, то е спортно произведение, приспособено за медицински цели и предстои на изпитвания ".
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 13 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР