Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията

...
Широкомащабно изследване на учени от Харвардския университет показа, че консумацията
Коментари Харесай

Харвардски учени: Напитките със захар застрашават сериозно здравето

Широкомащабно проучване на учени от Харвардския университет сподели, че потреблението на съдържащи захар питиета усилва риска от гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания и рак, заяви уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.

При това потреблението на 4 и повече питиета, съдържащи сурогат на захарта, на ден усилва риска от гибел за дамите. Били оценени данни за 80 647 дами през интервала 1980-2014 година и за 37 716 мъже през интервала 1986-2014 година Доброволците дали отговор на въпроси, свързани с метода им на живот, а здравословното им положение било преценявано на всеки две години.

Оказало се, че потреблението на 1-4 съдържащи захар питиета месечно усилва риска от преждевременна гибел с 1 %, на 2-6 питиета седмично - с 6 %, на 1-2 питиета на ден - с 14 %, а на 2 и повече питиета на ден - с 21 %. Връзката сред напитките и смъртността била по-силно изразена измежду дамите, в сравнение с измежду мъжете.

Основната причина за ранна гибел били сърдечносъдовите заболявания. За тези, които пиели съдържащи захар питиета, рискът от преждевременна гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания бил с 31 % по-голям. Замяната на съдържащи захар питиета с техни аналози, съдържащи сурогат на захарта, доста понижила индикаторите за смъртност. Прекомерната приложимост на въпросните аналози обаче също съдействала за редуциране на живота.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР