Широкомащабната атака на руската армия, предприета рано тази сутрин срещу

...
Широкомащабната атака на руската армия, предприета рано тази сутрин срещу
Коментари Харесай

Това ли цели Путин? Националистите в Москва в екстаз: Да възродим Руската империя

Широкомащабната офанзива на съветската войска, подхваната рано тази заран против Украйна, докара до възторг съветските националисти, бленуващи за възобновяване на Руската империя. Въпреки че президентът Владимир Путин отхвърли да има желание да възроди Руската империя или Съюз на съветските социалистически републики, в Русия има милиони, които мечтаят точно за това. А последните дейности на Кремъл - признаването на отделилите се от Украйна Донецка и Луганска национални републики за самостоятелни страни и военната интервенция против Киев, навяват на тъкмо такива мисли.

" За единна и неделима Русия! Преди 100 години не успяхме, само че няма да ругаем Господ за това. Задължително ще реализираме възобновление на историческа Русия, нашето настоящо Отечество! " Това написа тази заран небеизвестният и в България съветски разузнавач генерал-лейтенант Леонид Решетников - някогашен чиновник на съветското външно разузнаване, работил на Балканите, в това число и в България. Той е някогашен шеф на съветския Институт за стратегически проучвания, който поддържа президента и властта в Москва с разбори за сигурността и ролята на Русия в други страни. В момента е началник на Фонда " Имперско завещание ", който се бори за възобновяване на Руската империя и който счита, че болшевишката гражданска война и основаването на Съюз на съветските социалистически републики са голяма неточност, довела до упадъка на могъществото на Русия и до задраскване на нейното славно историческо минало.



Името на ген. Решетников нашумя при избора на президента Румен Радев през 2016 година, когато самият Решетников разгласи, че е обсъждал кандидатурата на генерала авиатор с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на среща в София. Години по-късно Решетников бе изпъден от България и получи 10-годишна възбрана за влиза у нас.

Самият Путин в последно време също отхвърля болшевизма и Ленин и търси корените на днешна Русия не в Съюз на съветските социалистически републики, а в Царска Русия до 1917 година Руският президент от ден на ден се разпознава с убития от болшевиките съветски император Николай II. По времето на Путин царят беше оправдан, канонизиран и възвеличан.

Руските националисти имат вяра, че поради зверската кавга на болшевиките с царското семейство преди 104 години, Бог е санкционирал Русия. " Това ликвидиране захвърли страната надалеч обратно, в тъмните времена на самозванците. На мястото на царя пристигнаха псевдо-царе, а „ социалистическата народна власт “ се оказа просто машинация.



Самодържавната власт мина в ръцете на узурпатори, които сътвориха безсърдечен наказателен режим - единствено и единствено, с цел да удържат нелегално добитата си власт. Ленин, Сталин и всички останали с повече или с по-малко свирепост приучиха Русия да бъде аморална. Хората престанаха да живеят, те просто преживяваха ", споделят те. Затова мнозина в днешна Русия имат вяра, че е настъпило време Руската империя, даже не в цялостните й граници до 1917 година, да бъде възобновена.

" Слава на Русия. Бог с Вас. Жалко за убитите мирни деца и жители в Донбас и Луганск ", споделят те, одобрявайки военната инвазия против Украйна.

Да напомним, че до разпадането си през 1917 година в Руската империя влизат Прибалтика, Украйна, Беларус, част от Полша (Полско царство в Руската империя), Бесарабия, Велико финландско княжество, Кавказ, Казахстан, Централна Азия.



Същевременно в пространното си изказване на 21 февруари, когато призна независимостта на ДНР и ЛНГ, съветският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история, като всъщност сподели, че Украйна в действителност постоянно е била част от Русия. " Още един път желая да подчертая, че за нас Украйна не е просто прилежаща страна. Тя е неразделна част от нашата лична история, просвета и духовно пространство. Това са наши приятели, близки, измежду които имаме освен сътрудници, другари, само че и родственици, хора, които имат с нас кръвни, фамилни връзки ", акцентира в телевизионното си послание Путин.

Съвременна Украйна е оспорвана територия с изменящи се в продължение на епохи граници. Тя попада напълно под властта на Москва чак в края на XVIII век при императрица Екатерина Велика. Дори и тогава обаче Руската империя не е съумяла да я погълне нито толкоз елементарно, нито пък изцяло.

В хода на сегашните си старания да върне в съветска орбита Украйна, която реализира самостоятелност и се ориентира към Запада, Путин следва път, отъпкан от доста съветски ръководители преди него – от Петър Велики до Йосиф Сталин.

Путин се отнасяше надменно към Украйна и сподели, че нейното основаване като суверенна страна е покруса и е станало по случайност при ръководството на болшевишките и комунистически руски водачи през ХХ век.

Той се държеше по този начин като че ли Украйна в никакъв случай не е съществувала преди настъпването на руската ера. Путин на моменти обвиняваше Ленин, от време на време – Сталин, а в един миг изрази презрението си към решението на Никита Хрушчов от 1954 година да вземе Крим от Русия и да го даде на Украйна.



Украйна и Русия водят началото си от Киевска Рус - търговски център, основан от викингите по крайбрежието на река Днепър преди повече от 1000 години, когато Москва към момента не е била на картата. Първоначално двата народа са били езически, само че след това одобряват православното християнство. Киевска Рус се е разпаднала при започване на 13-и век при монголското настъпление в Европа. Великото московско княжество е престанало да бъде васална страна едвам в края на XV век.

Вместо да се свърже с Москва, от XIV в. нататък, в продължение на епохи, цялата територия на модерна Украйна е била част от Великото литовско княжество. По-късно тя влиза в състава на обединената полско-литовска страна Жечпосполита – обширна многоезикова и мултиетническа страна, чиято територия е включвала съвсем всички територии на днешна Полша, Литва, Беларус и Украйна (както и елементи от Русия).

В източните и югоизточните райони са доминирали полският и рутенският език, който е предходник на актуалния украински и беларуски. Населението е включвало украинци, поляци, беларуси, литовци, евреи и татари.



Армейски протести на украинските казаци в средата на XVII век против полската аристокрация и земевладелци са довели до съюз сред казаците и Москва. Тогава Източна Украйна се е отделила от Жечпосполита и през 1654 година се е заклела във честност на съветския цар. Западна Украйна е останала част от полско-литовската съюзна страна в продължение на още 150 години, до момента в който през 1795 година Полша не е била разграничена дефинитивно сред Русия, Австрия и Прусия и е изчезнала от картата на Европа.

Полската страна се появява още веднъж след Първата международна война и през 1919-1922 година води война със Съветска Русия, като си връща назад огромна част от Украйна. Тези земи още веднъж попадат под руски надзор след Втората международна война, само че украински партизани националисти не престават да оказват въоръжена опозиция против руските сили през идващите няколко години.

" Големият апетит " (Гладоморът), който Сталин постанова на Украйна при започване на 30-те години на предишния век, води до гибелта на милиони хора и е оставил у украинците трайна неприязън към руското съветско ръководство.

Болшевиките неслучайно признават Украйна като обособена социалистическа република след основаването на Съюз на съветските социалистически републики.

ТЕМА преди 9 минути 232 преди 13 минути 167 преди 13 минути 694
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР