Широко рекламирани в телевизионното пространство и не само там, са

...
Широко рекламирани в телевизионното пространство и не само там, са
Коментари Харесай

Устройствата, които спестяват от сметката ни за ток – предлагат ги телешопите и магазините, но вършат ли работа

Широко рекламирани в телевизионното пространство и освен там, са дребни джаджи, които като включим към контакта ни подсигурили по-ниска сметка за тока.

Не са малко хората, които се поддават на сходна реклама и купуват въпросните уреди. Българинът по народопсихология си е спестовен и може ли да " излъже " системата, постоянно е подготвен да опитва.

Уредите, наричани по друг метод са от под 30 лв., до съвсем 200 лв.. Уловката е в това, че една такава джаджа не обслужва целия апартамент.

Blagoevgrad24.bg реши да ревизира какви са отзивите от използването на такива уреди. Попаднахме на задълбочено изследване, поведено от " Активни консуматори " преди време.

Ето какво демонстрира проучването:

Това е апарат, за който в описанието му се твърди, че " пести ток, като изчиства висшите хармоници от електрическата мрежа и поправя фактора на мощността "

Тестването на уреда се проведe в профилирана лаборатория на Техническия университет. Самото протичане на изпитването се прави със симулирането на битова консумация с най-различни товари, като самото устройството се включва там, където е най-близо до товара и на точките на надзор и премерване.

В първия случай се мери товар от два компютъра. Това е относително ниска мощ – 250 вата и е с реактивна съставна част, тъй като импулсните зареждания имат капацитивен темперамент, факторът на мощността е надалеч от единица. Очаква се да се усъвършенства от " йес-бокса ". Наблюдава се увеличение на реактивната консумация, а дейната консумация се резервира, даже и тя стартира леко да се усилва. В този случай уредът не води до възстановяване на параметрите като консумация към мрежата.

Според описанието на уреда за икономисване на сила,  той работи единствено при уреди, които имат реактивна сила. Такива са всички уреди с електрически мотор, в случай че използваме единствено печка, бойлер и крушки с жички в семейството ни този апарат не може да работи.

Във втория случай се употребява товар, който е апостериорен мощен трансформатор. В момента, в който се включи YES-BOX, се усъвършенства характера на товара, само че не се установи основна смяна в дейната консумация, която се регистрира от електромера. В този случай мощността на товара е почти 300 вата при включен YES-BOX и при неговото изключване дейната консумация продължава да бъде същата, т.е.  усъвършенства се характера на товара, понижава се  до някаква степен загряването на проводниците в стената, само че това не се отразява на общата консумация.

В третия случай се включва товар, който е основава обезпокоен сигнал с пикове в него, който е характерен за работа на ел.двигател. В случая се употребява бормашина. Нейната мощ е единствено 450 вата, като множеството уреди в семейството, само че се оказва, че е прекомерно мощна за YES-BOX, в чиято техническа характерност е обещано, че работи за уреди с мощ от 90 -250 W. Логично и в този случай не се следят основни проценти на понижаване на силата.

Експериментът демонстрира, че въздействието на уреда за икономисване на сила не е толкоз огромно и всеки консуматор би трябвало да си направи сметката дали си заслужава в допълнение да усили разноските си за закупуването на подобен апарат.

Eдинственото, което може да реализира с него е при включването му наоколо до ледник, и други уреди с електрически мотор да се понижи разстройването, което може да се получи, а не сметките за употребявана сила.

Освен прегледания апарат, на пазара се оферират и доста и други, като действието им е сходно. Всички те се дефинират от търговците като " енергоспестители ". При някои уреди даже се твърди, че  намаляват реактивната мощ и забележете са " изключително ефикасни за уреди с електрически реотани и  нагреватели, като бойлери, маслени радиатори и други отоплителни ел.съоръжения. Само, че тези уреди не употребяват реактивна сила!

Изводът, който си направихме ние е, че с закупуването на сходни устройства може да способства за замогване на някои търговци, само че не и до икономисване за потребителите. При междинна цена на апарат от към 50 лева ще ви трябват минимум две-три години, с цел да го изплатите и да започнете да спестявате нещо. Да не забравяме, че през това време и гаранцията на уреда към този момент ще е изтекла. С сходни уреди няма да спестим, а ще увеличим разноските си, точно с разноските за закупуването им.

Като консуматори е най-добре да се замислим по какъв начин по-рационално и вярно да използваме електрическата енергия, с цел да може това да окаже въздействие върху сметките ни.

Blagoevgrad24.bg ви поучава да вършиме осведомени покупки, без значение защо става въпрос.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР