Широка лъка е единственият резерват, който освен архитектурен е и

...
Широка лъка е единственият резерват, който освен архитектурен е и
Коментари Харесай

В това родопско село всяка втора жена или мъж пее

Широка лъка е единственият резерват, който с изключение на архитектурен е и фолклорен. В това родопско село е съхранено благосъстоянието на родопската музика, на известните каба гайди. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус " с Ася Александрова , екскурзоводът Юрдана Шивачева

“Къщите са издигнати амфитеатрално от двете страни на река Лъка. Причисляват се към така наречен “възрожденска къща " или “родопската къща ", издигнати от камък и от дърво. И имат функционалностите хем да бъдат практични, хем да бъдат и като тип защитни уреди, където фамилията може да се скрие и да получава отбрана. Обикновено са на 2 или 3 етажа, като първият етаж е напълно каменен, а горните етажи или горният етаж се издава еркерно над къщата. И също като други къщи в Родопите са с каменни покриви, постлани с тикли - каменни плочи. Къщите имат подобие с италианския подем, тъй като при тях има една изисканост и се гони една симетричност, което се вижда. Най-известната къща е тогавашният конак - Згуровата къща, в която в този момент се обитава Етнографския музей. И към стотина къщи, оповестени за монументи на културата и са оповестени за няколко ансамбъла ".

Етнографският музей, Згуровски конак, е спретнат като богата родопска къща. Какво още може да бъде забелязано в него?

" Това, което може човек да прегледа в музея, са най-много предмети, които показват бита на хората от Широка лъка. Различни носии, вижда се, има стая, която е отдадена на младоженците, има стая на невястата, където майката се отделя със своето бебенце и живее известно време независимо. Има място, където се събират хората. Представени са доста красиви носии от този край, предмети от бита на хората, които са произвеждали сирене, масло, брашно, разнообразни експонати, които са се употребявали необятно в всекидневието на хората ".

Могат ли да се видят в този регион към момента занаятчии, които да създават музикалния инструмент, който не свири, а приказва - гайдата?

" Има особено, аз персонално съм го посещавала, и го познавам персонално, има един господин, който се споделя Калин. Той преподава и във фолклорното учебно заведение, и създава, има и работилница, занаятчийница, където създава гайди. И по принцип, несъмнено, спогодба с него, човек може да отиде да го посети и да научи по какъв начин се създава гайдата, от какви материали, какъв брой време лишава, какво е изкуството да създадеш такава гайда. И също човек може да го чуе по какъв начин той свири. Къщата му се намира във високата част на селото, разкрива се цялото село пред теб. И когато човек чуе дълбокия, ниския звук на каба-гайдата целият настръхва ".

Според някои, митичният Орфей е свирил не на арфа, а на гайда. Една от легендите твърди, че родното му място е прилежащото село Гела. А в миналото Широка лъка и Гела са били едно цяло, за какво са се разделили?

" По принцип Гела е ситуирано по-високо в планината, много по на високо е. Смята се, че евентуално това е родното място, то е поверие, легенда, несъмнено, защото няма доказателства, нито исторически за това нещо. Но се счита, че е роден в Гела и вероятно там е творил на гайда или на арфа, едва ли някой ден ще разберем. Но пък локалните хора са траяли тази традиция и в днешно време се вършат най-известните гайдарски надсвирвания над Гела, при параклиса на “Свети Илия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР