Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО,

...
Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО,
Коментари Харесай

НАТО: Русия превърна киберпространството в бойно поле

Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се организира в Букурещ с присъединяване на делегати от над 50 страни, продължи работа през днешния ден с приемането на две резолюции - за кибервойната и за сигурността на Черноморския район, заяви Българска национална телевизия с позоваване на румънския информативен уебсайт Зиаре.

Единият документ, признат в отговор на " превръщането на информацията в оръжие ", бе показан от докладчика Джейн Корди от Канада.

" Facebook и Туитър трансформираха радикално обществото. Тази гражданска война промени политическите системи, интернационалните връзки и международната сигурност. Социалните медии разшириха обществения разговор, вкараха в полемиката други проблеми, активизираха гражданското общество на всички места по света.
В същото време обществените медии могат да доведат до накъсване и поляризиране на обществото и да дават по-голяма видимост на радикални отзиви, както и да спомогнат за разпространяването на подправени вести . " - съобщи Джейн Корди.

Тя уточни, че " за Русия кибер сферата е полесражение ".

" Интензивността и ресурсите на съветската осведомителна война завариха евроатлантическата система неподготвена ", съобщи Корди.

 Столтенберг: Отношенията НАТО-Русия са в най-лошото си положение от края на Студената война до момента
Столтенберг: Отношенията НАТО-Русия са в най-лошото си положение от края на Студената война до момента

След анексията на Крим...

" Освен това " Ислямска страна " и други терористични организации употребяват осведомителните технологии и връзки за лични цели ", добави тя.

Корди уточни, че за противопоставяне на тези действия са подхванати доста ограничения от страна на евроатлантическата общественост.

В плана за резолюция се предлага основаване на специфична институция, която да дава отговор за идентифицирането на офанзиви за дезинформация и да им противодейства.

Според Корди би трябвало да се влага повече и в образоването на жителите , в развиването на познанията за осведомителните технологии и за развиване на сериозно мислене , с цел да може хората да разпознават подправените вести.

Комисията за гражданско измерение на сигурността одобри единомислещо резолюция въз основа на отчета на специфичния докладчик Ула Шмид от Германия, в която се акцентира, че " стабилността на Черноморския район е от голямо значение за всички нас ".

Представителят на Румъния в комисията Анджел Тилвар посочи, че са признати пет допълнения към резолюцията, препоръчани от румънска страна.

" Тази резолюция изхожда от предпоставката, че районът на Черно море е значим стратегически район за НАТО. За страдание, в тази зона през последните 10 години два пъти бе употребена военна мощ, а стабилността и сигурността в зоната бяха мощно наранени от противозаконното анексиране на полуостров Крим , последвано от мощното му милитаризиране, и обстановката в Източна Украйна. " - уточни Тилвар.

По думите му с препоръчаните от Румъния допълнения е изработен опит да се подчертае значимостта и да бъдат отразени ограниченията, подхванати от НАТО в отговор на обстановката със сигурността в Черноморския район, както и фактът, че НАТО е поел дейна роля като организация за групова защита.

В друго допълнение, препоръчано от Румъния, става дума за напъните на Молдова в битката с корупцията и усилването на върховенството на закона.

Представителят на Молдова в комисията Михай Гимпу изрази страдание, че в резолюцията не е било признато допълнение от Молдова, с което се упорства за евакуиране на съветските сили и въоръжение от територията на Молдова, по-конкретно от Приднестровието. Запитан какво чака Молдова от НАТО и сътрудниците, Гимпу отговори: " Да се обединим с Румъния ", оповестява Зиаре.

Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО приключва на 9 октомври в румънската столица. Пред делегатите ще приказват генералният секретар на пакта Йенс Столтенбер г, румънският президент Клаус Йоханис и други представители на евроатлантическата общественост.

 Снимка 316721
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР